Премиерът: Не съм взел нито стотинка от Божков!

Борисов призова Васил Божков да каже ако наистина е бил изнудван

Премиерът: Не съм взел нито стотинка от Божков! | StandartNews.com

Нито една стотинка, нито премиерът, нито партия ГЕРБ не са взели от издирвания олигарх Васил Божков. Това заяви Бойко Борисов в блиц интервю за бТВ, чиито екип го чакаше на входа на Българската национална телевизия. Борисов коментира обвиненията на укриващия се в Дубай Божков, че бил дал на премиера и на министъра на финансите 60 млн. лева.

„Васил Божков ме е черпил една пура в живота ми – една дълга пура и то в офиса ми в централата на партията. Беше с вашите шефове на телевизията, на бТВ. Най-големите шефове, на най-високо ниво. Да пукна ако съм взел един лев от него, един долар“, заяви премиерът пред репортерката на бТВ, като допълни: "Сега не пуша. И пура няма да взема дори".

„Някой ако наистина си е позволил да взима пари от него, на мен не е дал нито една стотинка. Аз отговарям за себе си – към мен и към партията не е дошла нито една стотинка“, категорично заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова Васил Божков да каже ако наистина е бил изнудван, но той не е казал, че има такива проблеми.

"Много интересно защо толкова години се е развивал добре неговият бизнес. Никой не го е закачал. Не говори, че тогава е давал пари. Изведнъж през последните 2018-2019 година започва да тегли такива пари. Защо до този момент. Една, две, три, четири, пет години е работил според него и всичко е било спокойно. Как за това не знаят нито един от неговите съдружници? Г-н Божков е идвал на срещи с мен, идвал е на срещи прокурори, идвал е на срещи с футболния съюз, идвал е на много срещи. „Нове холдинг“ правеше „Спортист на годината“, ако не се лъжа. Не е било срамно човек да се види с него, не е било срамно да се общува с него, нито някой е считал, че това е престъпление. Кога възникна проблемът? Когато неговите съдружници от 20-30 години внесоха сигнали за липсата на контрол в Комисията по хазарт и финансовата агенция са допуснали това", категоричен бе премиерът.

„Горанов, Менда Стоянова – аз им вярвам. Много хора, на които не съм позволил да си правят далаверите, се обърнаха срещу мен. Нека се обръщат, но сега парите от олигарсите и от хазарта отиват за хората“, подчерта министър-председателят. По думите му сега хазартът е държавен и печалбите отиват в бюджета. "Помните ли, когато между България и Русия имаше трима посредници при доставката на газ. Когато ги премахнах и газът поевтиня с 50%, сега този посредник всеки ден в медията си ме окарикатурява", добави министър-председателят.

По-късно пред БНТ Борисов коментира и карикатурите на Васил Божков по негов адрес: "Този си прави някакви карикатури, нека, но парите си дойдоха при народа. Сега стана, преди десет години не ни е било това приоритет.

Ще правя комикси също, но чакам, защото сега съм скопен, докато си премиер, не можеш да говориш, ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо. Ако някой е взимал пари, аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ човек, една стотинка, един лев, едно евро не съм взел от този човек.

Ако може да ми се търси някаква вина, то е, че съм помагал на футбола и съм търсил пари за всички отбори, за кой ли не, така и за Левски, така и за ЦСКА.

Никога не е променян закон в услуга на който и да било. През тези години имаме нормални отношения и аз не мога да кажа, че е било срамно или съм забранил с Васил Божков да се вижда който и да е от правителството, той е водещ бизнесмен, срещали сме се, но никога в негова полза.

Защо когато започнах да го разследвам, изведнъж той започна да казва, че дава пари. През тези години не са ли знаели как се купуват тези културно исторически ценности."

"Аз не се обяснявам на всички хора с обвинение. Той няма как да те обича като е беглец, с червена бюлетина и 18 обвинения. Много олигарси бяха засмукали от снагата на народа в своите октоподни пипала, помните, за доставката на газ до България имаше три посредника, които да повишават цената и да гепят парите, докато дойде тя до България", допълни още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай