Преговорите с Медведев: Газ, храни и още туристи

Договаряме облекчени визи за руснаците, маршрути за културен туризъм и фериботна линия

Преговорите с Медведев: Газ, храни и още туристи | StandartNews.com
  • Договаряме облекчени визи за руснаците,  маршрути за културен туризъм и фериботна линия
  • Износът на наши стоки за Москва се сгломоляса до 617 милиона миналата година,искаме промяна 

След 9 месеца пауза  премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев подновяват преговорите. Двамата не са се виждали от есента на миналата година, когато заедно участваха в големия форум ЕС-Азия в Брюксел. А последната им пленарна среща бе в края на май, когато Борисов бе в Кремъл по покана на руския президент Владимир Путин. Малко преди разговорите на четири очи между българския министър-председател  и руския президент, правителствената ни делегация бе поканена на среща и от Медведев. Среща, която не донесе конкретни споразумения, но предизвика многобройни коментари. След като още в начало й руският премиер благодари публично на президента на Лукойл Вагит Алекперов за това, че е спомогнал нейното провеждане.

Случайно или не, в последните месеци зачестиха атаките у нас срещу  човека  на Лукойл- Валентин Златев. Разследванията около строителната фирма  Джи Пи Груп така и не доказаха връзка с него, но сблъсъкът между Златев и Кирил Домусчиев като шеф на КРИБ по повод промените в закона за горивата засега дава огромно предимство на прясно избрания за собственик на Нова телевизия. И вкарва с нова сила интригата- ще бъде ли Златев отново скрит участник в преговорите между София и Москва.

Никой няма илюзия, че визитата на Медведев ще мине по мед и масло. Със сигурност ще преброи русофилите. И ще активизира русофобите да предупредят за очаквана хибридна атака от Москва по време на изборите, да раздухат отново евентуалната връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев. И да припомнят острият тон, който руският патриарх държа на президента Радев точно преди година, засегнат, че не отдаваме нужната почит към освободителите си.

Истината е, че отдавна минаха времената, когато отношенията ни с Москва се водеха от емоция.  Нито за руснаците вече сме братушки, нито за нас са защитници - сегашни или бъдещи.

Отдавна сме в друго семейство, така както много от бившите соц държави, които излязоха от съветската орбита, за да влязат в НАТО и в ЕС. Но с една голяма разлика. Те отдавна  разделиха политиката от икономиката като  поставиха отношенията си на пазарен принцип. А ние узряхме за това едва сега.

Три са икономическите теми с Москва - повече руски туристи у нас, износ на наши продукти  в Русия и съдбата на новото газово трасе.

Най-много договорки се очаква да има в сектора туризъм и то на големия форум във втория ден от визитата на Медведев. Целта е да има чувствително увеличение на руските туристи. България неизменно е в топ 5 на предпочитаните дестинации от руснаци за почивка, но през последната година у нас са пристигнали едва 513 000, което е отстъпление от броя им през предишните години.

Голяма част от предварителната работа за успешен сезон 2019-та вече бе направена преди месец, когато туристическият министър Ангелкова заедно с няколко депутати бе в Москва. Още тогава стана ясно, че се готви ново облекчаване на визите за руснаци. Въпреки че положителните промени вече са факт - визи   се издават  в 59 града, има отстъпки за деца и собственици на имоти. Сега се очаква да се договари намаление на таксата, възможност за многократни визи, както и конкретни условия по региони. Ще се обсъжда и връщане на фериботната линия за Варна и Бургас. В делегацията се очаква да пристигнат куп губернатори, които да договарят  на място почивка на руснаци с наши кметове и областни управители.

Руснаците настояват за три вида маршрути. Първият е за културно исторически туризъм по стъпките на Освободителите. Вторият е за поклонически  туризъм по програмата Светите места в България. Третият пакет е програма за детските лагери и обиколки на младите хора из Чудесата на България.

Завръщането на руските туристи у нас обаче върви ръка за ръка с отварянето наново на руските пазари за наши храни и изделия. Проблемът мъчи от години фирмите ни, но държавата удря на камък при досегашните преговори с Кремъл. Тази година обаче външнотърговското ни салдо е повече от обезпокоително. Вносът ни от Русия продължава да нараства с нови 8 процента до 5,1 милиарда лева. В същото време експорта се срива с почти 52,9 процента и едва надхвърля 617 милиона лева. За първи път се оказа, че изнасяме повече стоки за Сърбия отколкото за Русия.

Голямата ни гордост - лекарствата са почти половината от износа ни за Москва. Но и те, и вината ни съставляват едва 1 процент от секторните пазари в Русия.

Пробивът на пазарите обаче силно зависи от едно условие - ще има или не газово трасе, което руснаците все още го обозначават като "Турски поток". Очаквания са, че  у нас най-после Москва ще съобщи, че одорява българското трасе, през което ще започне европейския път на газта от Турски поток. И че Медведев с изказванията си ще намали неизвестните както за финансирането на тръбите, така и за обемите и произхода на газта, която ще минава през тях.

Борисов вече даде да се разбере, че този път не само си е написал успешно домашното, но то дори е проверено от Брюксел. И ако в края на разговорите Медведев заговори не за турски, а за Балкански поток, ще е сигурно че премиерът  ще сбъдне мечтата си за хъб Балкан. Така и отношенията ни с Москва най-после ще влязат в руслото на прагматичността.

20 млрд куб. м газ ще минават през хъба

  • 5 милиарда от тях ще влизат през Комотини-Стара Загора и ще са гаранция за диверсификация на доставките, твърди Тасев

 Премиерите Медведев и Борисов няма да водят конкретни разговори за газа, това вече се прави ежедневно на корпоративно ниво. Трасето вече е обезпечено с дъглосрочните договори на три фирми, коментира енергийният експерт професор Атанас Тасев.

Дни преди руската визита той хвърли светлина по две от големите неизвестни за новото газово трасе - какви ще са обемите, които ще минават през България и как ще се строи газопреносната система.

"Когато говорим за "Турски поток", това се отнася само до входа на Малко Търново. На това място търговецът купува руския газ, а на излизането му от България, при Сърбия, го продава. За общия обем на газа трябва да се има предвид както доставяните количества в основната тръба - 15,75 млрд- куб.м., така и синьото гориво, което идва от интеконектора с Гърция: Комотини- Стара Загора", обясни Тасев.

Той допусна, че от това разклонение ще се пускат не 1 милиарда, а 5 милиарда кубически метра синьо гориво. Първият от тях вече бе договорен с Азербайджан и неговото трасе е от трансанадолския през трансадриатическия газопровод. Останалите 4 милиарда кубически метра ще бъде втечнен газ, който ще влиза от бъдещия терминал за регазификация в Александруполис. "Вече имаме заявка както от американска фирма, която доставя втечнен газ за Европа, така и съвместна оферта от Египет и Израел за доставка на втечнен газ от Катар.

Това е достатъчно доказателство, че ще имаме диверсификация на доставчиците, както изисква от нас Еврокомисията", каза още Тасев. 

Що се касае до строителството на 484-те километра тръба, което трябва да се случи до края на година, схемата за финансиране също вече е ясна, каза Тасев. Той заяви, че не стои въпроса за влизане на частен акционер в "Булгартрансгаз", нито за търсене на стратегически инвеститор.

Инвестицията, която ще направи "Булгартрансгаз" до края на годината е в размер на 2,767 млрд.лева. От тях собствени средства на държавното дружество ще са 496 308 000 лева, а - останалата част, в размер на 2 270 807 000, ще е кредит с лихва, не по-голяма от 4 процента.

Кога ще си получим обратно архивите?

Кога Русия ще върне българските архиви и допуска ли за нормално историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до тях? Това беше един от често задаваните въпроси към посланик Макаров в деня, когато той отговаряше на въпроси в социалната мрежа.

Според него тези материали са достъпни за българските архивни служби и изследователи, в това число за копиране. "Що се отнася до оригиналите, част от тях бяха връчени на България през 1949 и 1958 години по време на Съветския Съюз", пише посланикът. Но оригинали не можели да се предават заради приетия Федералния закон от 15 април 1998 г. "За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращите се на територията на Русия".

Защо тези архиви са толкова интересни и какво съдържат те, разказва председател на Държанта агенция "Архиви" Михаил Груев: Нeпосредствено след 9 септември 1944 година от пристанището в Лом специална част на Трети украински фронт изнася за Москва 130 чувала с „трофейни“ български документи, които са разпределени в различни руски архиви. Доколкото липсват всякакви описи и номера на отнетото, остава неясно какво точно съдържат документите и къде са складирани те.

Голяма загадка е и това, как в изнесените чували е попаднал и архивът на Съюзната контролна комисия, която е действала в България след Първата световна война. Тези книжа са свързани с плащането на репарациите по силата на Ньойския договор в периода 1919 – 1928 година. В руснаците е попаднала и документацията на Германския научен институт от 1939 до 1944 г. В нея е имало списъци на българите, изучавали немски език, които след 1945 година вероятно са били репресирани.

И още: взети са били и документи, свързани с "бялата емиграция" в България - руснаци, намерили убежище в страната след Първата световна война.

Рокади в "Газпром", радост в "Зенит"

Докато София се готви да посрещне премиера  Дмитрий Медведев, Кремъл се раздели с газовия бос Александър Медведев. Седмица преди визитата на руския министър-председател у нас, „Газпром” обяви, че заместник-председателите в компанията Александър Медведев и Валери Голубев са освободени от постовете си. Медведев оттук нататък ще се съсредоточи в работата си в Международния делови конгрес, както и във футболния клуб „Зенит”, съобщава РИА Новости като отбелязва, че той вече е назначен за президент и генерален директор на петербургския руски тим, чиито основен спонсор е „Газпром”.

Освобождаването на Медведев има отношение към посещението на премиера Медведев  у нас, тъй като  споразумението за цените на руския газ, както и европейското газово  трасе на „Турски поток” бяха в направленията, които Медведев оглавяваше в „Газпром” вече 17 години.

Но ако газовиците са в неведение след напускането на Медведев, футболните фенове ликуват. Защото знаят, че досегашният газов шеф ще даде всичко от себе си, за да дръпне напред отбора. Още повече, че в новото ръководство на клуба попада и още една супер амбициозна дама, приближена до Кремъл. Това е заместник-генералната директорка на „Газпром нефт” по юридическите и корпоративните въпроси Елена Илюхина. Тя става председател на съвета на директорите на „Зенит” и заедно с Александър Медведев ще управлява клуба. За да нахъса футболистите, дамата още първия ден вляза в съблекалнята и заявила: „Не умея да играят футбол, но моето сърце  винаги ще е с вас, тима на Зенит”. „Неуспехът не е фатален. Успехът не е окончателен. Значение има само това, че се движим непрекъснато напред. Затова и ще бъдем винаги сред първите”. Няма да е изненада, ако скоро видим един преобразен "Зенит"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай