Преговаряме с Гърция за преминаването на границата

Захариева: България не е в институционална криза, но има напрежение между институциите

Преговаряме с Гърция за преминаването на границата | StandartNews.com

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева съобщи тази сутрин в интервю за бТВ, че преговаря с правителството на Гърция за по-лесно преминаване на границите, но кризата с коронавируса не преминава. Те имат правото да вземат автономно решение дали да отворят границите си, подчерта министърката.

Категорична е, че парите получени от Европа са голям успех за България. "Лидерите воят директни преговори там, в тази зала те са сами", уточнява тя, подчертавайки и приноса за този успех на Бойко Борисов. Страната ни трябва да изготви план за изразходване на финансовата помощ, каза вицепремиерът.

Според нея дебатите около вота на недоверие вчера не са едни от най-смислените. „Очаквано вотът не мина. Мисля, че отговорното решение е да има редовни избори, а не няколко месеца преди това да организираме поредните предсрочни“, обясни тя.

Вслушва се в исканията на протестиращите за по-добро бъдеще както на самите тях, така и на децата им. До редовните избори правителството ще се опита да отговори на някои от исканията на протестиращите и да се справи с икономическите последици от кризата, породена от COVID-19. „Една от силните страни на премиера е, че се вслушва в хората. Даже съм чувала критики за това“, обяснява тя.

Министрите, на които Борисов поиска оставка преди седмица - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, към момента все още са министри. Техните оставки предстои да се гласуват на Коалиционния съвет. Захариева е категорична, че не смята тримата да са зависимо по какъвто и да било начин от Делян Пеевски и смята, че вършат работата си добре.

„Министър-председателят има правото да поиска оставката на всеки един от министрите и го е правил досега“, допълва тя. Според нея Бойко Борисов поиска именно тези оставки, за да покаже на протестиращите, че исканията им са чути. „Много хора си мислят, че на всяка цена сме решили да запазим властта си. Не е така, това е изключително стресова работа“, каза Захариева.

Според нея именно подаването на оставка е най-безотговорното и най-лесното решение в момента. Вицепремиерката е категорична, че ДПС засега нямат място в управлението.

Екатерина Захариева смята, че е недопустимо министърът на правосъдието Данаил Кирилов да публикува гневни постове във фейсбук профила си.

„Мисля, че кабинет без лидера на партията ни да е на чело е най-лошото, което може да се случи“, казва тя. „Когато е трудно, е редно лидерът на партията да остане на чело на правителството“, допълва още Захариева.

Не смята, че България е в институционална криза, но има напрежение между институциите. „Президентът е на ръба на Конституцията. Всичките знаем правомощията му. Мисля, че най-важната задача на един президент е да опитва да посочва проблемите, но и начините за тяхното решаване. Най-лесно е да стоиш отстрани и да критикуваш“, каза вицепремиерът.

Тя мисли, че е крайно неприемливо изпълнителната власт да иска оставката на който и да било от съдебната власт. "Хората могат да я искат, но министър-председателя не може да си позволи. Всяка власт трябва да се придържа към правомощията, които има. Ако искаме да имаме демократична държава, трябва да се придържаме към законите", коментира тя относно исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев. "Нито един човек в президентството освен главата на сградата, няма имунитет", обяснява тя относно влизането на прокуратурата в президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай