Пред урните: Челен сблъсък Нинова-Добрев

Социалистите избират пряко лидер на партията си

Пред урните: Челен сблъсък Нинова-Добрев | StandartNews.com

Жега до червено в БСП. За първи път днес социалистите избират пряко лидер на партията си. В челен сблъсък влизат настоящият председател Корнелия Нинова и заместникът й в БСП Кирил Добрев.

За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. Според предварителните прогнози обаче това е много трудно постижимо. Ако това не се случи, ще има балотаж – на 19 септември. Вътрешната опозиция в БСП обаче категорично заяви, че стигне ли се до втори тур, това на практика е загуба за Нинова и новият лидер трябва да се избере от конгреса на 26 октомври.

Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те имат и ангажимент да заличават от тях починали или напуснали партията членове. Гласуването е в 1140 секции. В навечерието на вота обаче БСП завря от сигнали за хаос в списъците и избирателни секции в частни домове.

В скандали заради съмнения за манипулации на прекия вот днес мина цялата предизборна кампания в БСП.

Първоначално цели 55 кандидати бяха издигнати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов и Янков се отказаха от участие в предизборната кампания в знак на протест срещу Нинова и я обвиниха в манипулации на изборния процес. Те призоваха за бойкот. Георги Тодоров пък напусна изобщо надпреварата. Така в нея останаха четири имена, но на практика тя е между Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Но тъй като интегралната бюлетина за вота бе отпечатана преди отказа на Тодоров, името му фигурира в нея. И не е ясно как ще бъдат отчитани гласовете за него - като недействителни или като валидни.

Няма да участвам във вота, изборният процес е опорочен, това е фарс заяви и социологът Юрий Асланов, който винаги досега е подкрепял Нинова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай