Правителството даде държавни имоти на общини

Правителството даде държавни имоти на общини | StandartNews.com

София. Депутатите приеха на първо четене Законопроект за допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи. Той бе внесен от Светла Бъчварова и група народни представители.

„За" гласуваха 74 народни представители, трима се въздържаха, съобщи "Фокус".

„При оземляването, решението на общинската служба по земеделие се съобщава на заинтересованите лица по реда на Гражданския процесуален кодекс и може да се обжалва по реда на чл. 14. Правото на собственост се придобива с влизане в сила на решението на общинската служба по земеделие, което се вписва в службата по вписванията", приеха депутатите.

В мотивите към промените се посочва, че се цели да се въведе общ критерий по отношение на лицата, които ще бъдат оземлени, тъй като поставянето в по-благоприятно положение на определен кръг субекти се счита за държавна помощ. В тази връзка се отменят предимствата, дадени на лицата, посочени в сега съществуващия текст на чл. 21 от ЗСПЗЗ. Разпоредбите в ЗСПЗЗ, касаещи оземляването на безимотни и малоимотни граждани, не са отменени, но те не биха могли да се прилагат без разпоредбите на ППЗСПЗЗ и НОБМГ /отм./, които уреждат реда и условията за провеждане на процедурата по оземляване, тъй като правната норма никога не действа сама, а винаги в единство с множество други норми, като съставна част от системата на правото като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай