Правителство на „Отечествения фронт“: Радев, Доган и Прокопиев пробват да заграбят властта без избори

Правителство на „Отечествения фронт“: Радев, Доган и Прокопиев пробват да заграбят властта без избори | StandartNews.com

В разгара на лятото в държавата тече преврат. Втори ден никои не отрича този факт, дори напротив – телефонната слушалка на капитулиралия Христо Иванов – депутатът от „Да, България“ Божидар Божанов призна, че заговор има. 

Комплотът цели скоростна смяна на председателя на парламента Рая Назарян от ГЕРБ с удобния бивш регионален министър от ПП-ДБ Андрей Цеков. Това пък ще позволи на президента Румен Радев да го номинира за служебен премиер, а оттам от „Дондуков“ 2 се надяват да овладеят МВР, като за министър бъде определен близък до секретарите Пламен Узунов и Николай Копринков. Последното пък е нужно, за да се осигурят по-добри резултати на предсрочните избори за катастрофиралата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, пропрезидентската формация „Има такъв народ“ и още една нова партийна формация, както и на отцепниците от ДПС – известни като дерибеите. 

Общото между всички участници в този посткомунистически „Отечествен фронт“ е фигурата на бившия вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов. Човек, свързан с всички участници в комплота.

На 13 май 2022 г. Румен Радев отива на крака в сградата на „Минстрой“ – компанията на Николай Вълканов, за да открие грандоманския строителен проект на олигарха. Грозната кула на „Минстрой“ е разположена на софийския булевард „Г. М. Димитров“, предизвиквайки ужас у всеки урбанист, а и сред жителите на квартал „Дианабад“ заради неестествените си размери спрямо площта върху която е позиционирана. Малцина помнят, че основите на сградата са положени точно на мястото, от което снайперист произведе изстрел и уби Илия Павлов, създателят на групировката „Мултигруп“. 

Половин година след партито на „Минстрой“ – през ноември 2022 г., служебното правителство на Румен Радев приема на оперативно заседание решение, с което предлага удостояването на Вълканов с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, първа степен. Решението не е публично оповестено, а за него се разбира дни по-късно. Радев забави, но все пак връчи ордена на Вълканов. Това стана на 10 юни тази година, точно един ден след последните избори – предсрочни за българско Народно събрание и за Европейски парламент.

Тази размяна на публични визити и официални любезности всъщност прикрива задкулисното влияние, което Николай Вълканов има над Румен Радев. Известна е близостта на Вълканов и до още един политик от Прехода.

През годините Николай Вълканов винаги е бил плътно до Ахмед Доган. Той е човекът, който е построил и двата Сарая на Доган – този в „Бояна“ и този в „Росенец“. Точно тази близост между Доган и Вълканов поставя началото на разкола в ДПС. През Вълканов, Румен Радев влиза в договорка с дерибеите от ДПС, които успяват да повлияят и на Ахмед Доган. Малко известен факт е, че зависимостта на Доган от Вълканов е финансова. Докато интересите на Радев са свързани с това чрез близостта на Вълканов до Доган, да получи подкрепа от електората на ДПС, дори и с цената на разцеплението на партията.

Всичко това се случва в последните над един месец и се знае от водещите политически лица в държавата, както и от мнозина публични говорители и анализатори. Темата обаче остава табу. До вчера, когато планът за преврат на заговорниците е разкрит. Наред с мълчанието обаче, видно е, че групата заговорници се ползват с подкрепата на Иво Прокопиев, който макар от години да се представя за „човек на Запада“, всъщност винаги е обслужвал дълбоките интереси на ДС и посткомунистическите икономически кръгове и техните юридически лобита. Така е и днес. И това има своето обяснение – все пак Прокопиев е син на бивш високопоставен офицер от комунистическото УБО (днешната Национална служба за охрана).

Иво Прокопиев има сериозни интереси в енергетиката, където пътищата му се пресичат с Вълканов, както и с един от водачите на дерибеите в ДПС – Джевдет Чакъров.

Медийният октопод на Прокопиев и дума не проронва за Вълканов, а Румен Радев не получава критики за прокремълските си позиции по войната в Украйна. Дори напротив. Нещо повече, в понеделник, Прокопиев, за когото е публично известно, че дърпа конците в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, осигури публична подкрепа за Ахмед Доган. Това стана през интервю на провалилия се лидер на „Да, България“ Христо Иванов, който с риск да отврати и малкото останали избиратели на ПП-ДБ, обяви, че е готов за задкулисни договорки с Ахмед Доган и контролираното от Вълканов крило на дерибеите в ДПС. Последното също не е изненадващо, с оглед на приятелските отношения на майката на Христо Иванов – Мария Бойкикева с Доган, още от времето, в което двамата са били в Софийския университет. 

И за да е сигурно, че парите не миришат, а мантрите за демокрация, справедливост и върховенство на правото, са просто дежурни клишета, не може да се пропусне и още един факт. Медийното обслужване на дерибеите от ДПС се реализира от Петър Курумбашев, на чиято сватба кумуват Иво и Галя Прокопиеви. 

Така се оказва, че 35-години след началото на демократичните промени у нас, цикълът на историята се е завъртял и е направил пълен оборот. Днес наследници на Държавна сигурност и последните останки от назначените комунистически милионери се опитват да превземат държавата, дори без да ходят на избори. Служебно, през скрити договорки. Като същевременно години лансираните „опорни точки“ за прозрачност на институциите, демократични принципи и почтеност, се оказват празни откъм съдържание фрази. Вероятно и заради това не сме прочели и дума от възпитаника на ЦК на БКП Евгений Дайнов за новата сглобка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай