Пращаме малтийски рицар при папата

Католиците искат посланик във Ватикана да е Богдан Паташев

Пращаме малтийски рицар при папата | StandartNews.com

София. След като Ватиканът отхвърли номинацията на Кирил Маричков-младши за посланик, в католическите среди все по-усърдно се върти ново име за дипломат при Светия престол - на Богдан Паташев. В момента той е съветник на представителството на Малтийския орден в България. Племенник е на монсеньор Христо Пройков, духовен водач на католиците в България.

Пред агенция Стандарт Нюз Паташев бе лаконичен и каза, че нищо не знае. Епископ Пройков не бе открит за коментар. От Външно министерство неофициално обясниха, че кандидатурата на Паташев не е подходяща, тъй като България е православна държава и е добре да прати православен християнин като представител при папата. Според католици и стари дипломати обаче именно този факт много ще помогне на отношенията между България и Ватикана. Които до момента, общо взето, се изчерпват с аудиенция при папата за 24 май. Според служители в МВнР министър Николай Младенов имал идея за нов човек при Светия престол, но името му не се съобщавало, защото не било съгласувано на по-високи нива.

Малтийският орден, чийто представител е Паташев в София, е католически, с установен от папата статут. Управлява се от монаси, има 12 хиляди членове в 120 страни, които са светски лица. Орденът е известен с хуманитарните си мисии при природни бедствия.

В началото на годината България се провали в изпращането на нов дипломат при папата. През април хората на Бенедикт ХVI мълчаливо отхвърлиха номинацията на Кирил Маричков-младши, като не дадоха отговор на искането за агреман. Дипломатическата кариера на сина на легендарния певец от "Щурците" бе спъната от неприемливи сцени, описани в романа му "Пътят на беглеца". Маричков-младши беше част от първата голяма група посланици, номинирани от Николай Младенов на местата на дипломатите с агентурно минало или с изтекъл мандат. Дядото на неуспелия кандидат през 1993 г. е бил първият български посланик във Ватикана след 1944 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай