Поздрави от Кристалина предаде Борисов в Йордания

Кралят на Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство, заявил йорданският премиер Омар Раззаз

Поздрави от Кристалина предаде Борисов в Йордания | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов специално поздрави йорданския министър-председател Омар Раззаз от българската шефка на МВФ Кристалина Георгиева. Борисов и Раззаз се срещнаха в столицата на Йордания Аман.

За да отрази срещата Борисов написа в профила си във Фейсбук: "Проведох среща на четири очи с премиера на Йордания Омар Раззаз. Отношенията между двете страни са традиционно приятелски и датират от повече от половин век. Ние желаем да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма, трафика на хора и организираната престъпност. Приветствах усилията на Йордания за справяне с огромния поток от бежанци, които поставят сериозни предизвикателства пред Кралството. С Омар Раззаз заставаме зад позицията, че настоящата международна среда изисква още по-тясно и активно партньорство, което да допринесе за по-успешното посрещане на множеството предизвикателства."

Искам да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика, каза още на българския премиер Бойко Борисов на срещата с йорданския му колега Омар Раззаз в Министерския съвет в столицата Аман.

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, заяви той. Специален акцент в разговора е темата за бежанците и мигрантски в натиск. “Сигурността и отбраната, противодействието на тероризма, екстремизмът, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития”, посочи премиерът. Йордания и кралят Абдулла II бин ал-Хусейн се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона, обясни Борисов.

“България и Йордания имат сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активният диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС”, уточни българският министър-председател. Двете страни трябва да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите, добави Бойко Борисов. Той разказа на Раззаз, че България ще домакинства Берлинския процес и предложи подобно домакинство на Процеса Акаба.

Кралят на Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство, заявил йорданският премиер Омар Раззаз на срещата с българския си колега Бойко Борисов.

“Йордания доказа, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона, ние сме мост и нашата позиция остава непроменена особено по палестинския проблем”, обясни той. По думите му

по темата икономика са налице историческите връзки между двете държави, особено в търговията. “Искаме да възстановим износа на фосфати, който беше доста голям през годините за България. Развиваме фармацевтиката и информационните технологии”, добави Раззаз. Йорданският премиер отбеляза, че туризмът между България и Йордания бележи ръст. “Нашите министри работят много динамично”, обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай