Постигнато е съгласие по текстове от Закона за горивата

Има постигнато съгласие по няколко спорни текста от върнатия за доразглеждане в НС закон. А именно по какъв начин ще се зареждат машините в миннодобивната индустрия и тежката пътностроителна техника...

Постигнато е съгласие по текстове от Закона за горивата | StandartNews.com

Повече от час продължи срещата при премиера Бойко Борисов с представители на петролния бранш, в която участваха министърът на икономиката Емил Караниколов и ресорният вицепремиер Томислав Дончев.

Има постигнато съгласие по няколко спорни текста от върнатия за доразглеждане в НС закон. А именно по какъв начин ще се зареждат машините в миннодобивната индустрия и тежката пътностроителна техника. Това ще става с мобилни цистерни, а те ще имат право да се зареждат от т.нар. ведомствени бензиностанции.

Министърът на икономиката заяви, че е на път да постигне съгласие и с малките играчи на пазара - собствениците на малки бензиностанции и търговци на бутилирана газ. Те са против изискването да плащат 20 000 лв. банкова гаранция и още 20 000 лева, за да регистрират своите фирми, а търговците на газ не са съгласни да имат на склад над 10 000 бутилки, тъй като в повечето случаи клиентите са по-малко.

В тази връзка министърът ще проведе среща и с този бранш, за да разбере дали има съгласие по вече внесените в НС текстове, които би трябвало да удовлетворят техните искания. Целта е законът, който беше отложен 6 месеца, след като бъдат приети нужните поправки, да влезе в сила, колкото се може по-бързо, за да може да се изсветли сектора.

„Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира. Мисля, че всички са съгласни таксите ще бъдат намалени“, заяви Караниколов.

„Това, което договорихме с колегите от строителната камара и с колегите от минно-геоложката камара, е възможността в рамките на техните концесионни обекти, както и в рамките на строежите първа, втора и трета категория да могат да бъдат извършвани зареждания на техниката, която е там, за да не се създава този проблем, който беше нагнетяван, че ще трябва едва ли не големите машини да бъдат разглобявани и занасяни по различни видове бензиностанции“, съобщи Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай