Посланик Макаров: "Турски поток" ще стане български

На срещата между Путин и Ципрас не е взето решение тръбата да завие към Гърция, твърди дипломатът

Посланик Макаров: "Турски поток" ще стане български | StandartNews.com

България остава в плановете на Русия за маршрута на "Турски поток", подчерта руският посланик Анатолий Макаров на дружеска среща  с представители на медиите в Руския културно-информационен център.  Дипломатът дори нарече тръбата „Български поток“. И подчерта, че един от ключовите проекти за Русия е развитието на „Турски поток“. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на руския президент Владимир Путин с гръцкия премирер Алексис Ципрас, посланикът заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България. Дипломатът няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях. Пак казвам, на срещата между Путин и Ципрас не са взети никакви решения. Това бяха просто разговори, обясни дипломатът. 
На въпрос на "Стандарт" има ли вероятност ЕС да постави условия, които да затруднят изпълнението на проекта „Турски поток“ през България посланик Макаров съобщи, че сега ЕС и Русия работят за нова директива за проектите "Северен поток 2" и „Турски поток“. Засега няма усложнения, но те могат да се появат, защото по много направления Европа опредея политиката си под въздействието на Вашингтон, смята посланикът.  За „Северен поток 2“ този натиск се чувства, но ако и по отношение на „Турски поток“ се появят такива проблеми, ще трябва да ги решаваме. Ще бъде сложно, но процесът ще продължава, смята руският посланик. 
2018 г. бе една изключително успешна година за българо-руските отношения, подчерта  Анатолий Макаров  От много години насам за първи път последователно Москва посетиха българският президент Румен  Радев и българският премиер Бойко Борисов, припомни посланикът и изтъкна, че това е довело до възобновяване на диалога на високо равнище. Друг важен монент за активизиране на двустранните връзки е и състоялото се през октомври в Москва заседание на съвместната икономическа комисия, която не бе свиквана от 2016 г.  Сред много позитивни събития посланикът посочи и многото съвместните прояви за 140-та годишнина от  освобождението на България от османско иго, както и много други позитивни събития от двустранен интерес. Искам да пожелая важните контакти и събития през тази година да доведат през новата 2019 г. до конкретни договорености, споразумания и дела, заяви руският посланик. 
Стана ясно, че вече е започнала подготовката за отбелязването догодина на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.  Предвижда се поставянето на бюстове на видни руски дипломати в центъра на София, включително на Граф Николай Игнатиев, съобщи посланикът. Той  разкри, че в архива на българската столица е намерен документ от 1903 г., в която е отправено предложение за поставянето на бюст на граф Игнатиев на едноименната улица в София.  Анатолий Макаров нарече реализирането на идеята „много важна стъпка“, като припомни, че бюст на видния руски държавник вече има във Варна.
Посланик Макаров сподели, че в България той се чувства най-добре в сравнение с другите страни, в които е работил. Той чувства интереса и приятелските чувства на българите към всичко, което се случва в двустранните отношения. Над 90 са руските и българските градове партньори и приятели, които си сътрудничест в много области, посочи посланик дипломатът. Като пример за интереса на България към Русия той спомена, че групата за приятелство с Русия в българския парламент включва над 100 депутати.

Любомир МИХАЙЛОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай