Порожанов: Подозирам уволнени служители за анонимките до Брюксел

Порожанов: Подозирам уволнени служители за анонимките до Брюксел | StandartNews.com

"Земеделие" е най-проверяваната агенция у нас, каза директорът на фонда

"ДАНС влезе в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за конкретни проверки, по които има сигнали, но не може да се каже кой ги е подал. Относно анонимния сигнал за престъпна корупционна схема във фонд "Земеделие", подаден до Европейската комисия (ЕК) миналата година, подозирам бивши служители и на ръководни, и на други длъжности, които аз съм освободил". Това заяви пред "Канал 3" Румен Порожанов, изпълнителен директор на ДФЗ.

Към момента ЕК е наложила финансови корекции по мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с две публични решения за санкции около 26 млн. евро. От стария период на ПРСР 2007 - 2013 има над 30 000 изпълнители на проекти, стана ясно от думите на Порожанов.

Той обясни, че сред най-големите проблеми на фонда е агресивната външна среда. "ДФЗ е най-проверяваната агенция в България", коментира изпълнителният директор на фонда. Порожанов каза още, че след започването на проверката на ДАНС, не е имал контакт с премиера Бойко Борисов. От думите на изпълнителния директор на фонда стана ясно, че сега във фонда няма служители, свързани с политически партии. В момента се води разследване за служител на ДФЗ, за когото е постъпила информация, че заема ръководна роля в ДПС, и ако се установи, че е така, той ще бъде освободен.

От 9 май до 3 юни областните звена на Държавен фонд "Земеделие" ще приемат проекти за ремонт на църкви. Бюджетът е от 25 милиона евро и ще стигне за около 100 проекта, каза още Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай