Попаднахме в хърватски скандал. Ето как

България стана част от престрелката между президента и премиера на Хърватия

Попаднахме в хърватски скандал. Ето как | StandartNews.com

Зоран Миланович

България ненадейно попадна в шумен скандал между президента и премиера на Хърватия. Държавният глава и министър-председателят на Хърватия Зоран Миланович и Андрей Пленкович продължиха словесната си престрелка, която продължава от месеци. Този път - заради критиките на Миланович към българската политика спрямо Северна Македония, пише белградската „Политика“, цитирана от агенция „Фокус”.

Пленкович нарече Миланович „подбудител и измамник“, а държавният глава заяви, че премиерът „обикаля и чука като последната баба на пазара“.

Хърватският парламент гласува новото правителство на страната, начело с  премиера Андрей Пленкович - Телевизия Европа

Андрей Пленкович

Противоречието избухна по повод неотдавнашното изявление на Миланович след среща в Бърдо, Словения, че Северна Македония е в невъзможно положение, тъй като държава-членка на ЕС навлиза в нейното „интимно пространство“, като изисква тя да определи своя национален генезис в учебниците по история, както иска съседна държава“.

България осъди изявлението, а премиерът Пленкович заяви вчера, че след изявлението на Миланович са регистрирани два инцидента срещу български граждани. Той не предостави други подробности. Днес Миланович заяви, че не знае за какви инциденти става въпрос, че нито той, нито журналистите знаят за тях, а полицията не е съобщила нищо.

„Премиерът обикаля и говори като последната баба на пазара за някои атаки срещу българи в Хърватия. Бих се почувствал отговорен да обясня какво имам предвид с това изявление“, каза Миланович пред репортери. Хърватският президент попита от какво е предизвикано това.

Той попита и какво би станало, ако „някой в Хърватия да откаже на бошняците правото да наричат своя език бошняшки“, като подчерта, че това не се случва на никого.

Пленкович отговори бързо на Миланович. „Този подбудител и измамник е отговорен за доклада, изпратен от българското посолство за нападенията срещу трима български граждани. Защо? Защото той говори срещу България на Бърдо край Кран“, каза Пленкович и добави, че междувременно научил, че трима, а не двама български граждани са били нападнати.

Той подчерта, че неговото правителство „никога не е антагонизирало България в своето политически заявено застъпничество в подкрепа на Северна Македония“. „Изведнъж той дойде и какво направи? Сега дойде нота за нападения срещу български граждани. Това е подбудител. Те няма да продадат тази боза на хърватските граждани“, каза премиерът, цитиран от местните медии.

На въпрос дали е доказано, че нападенията са свързани с изявлението на Миланович, Пленкович отговори, че полицията ще определи това.

Хърватските медии съобщиха, че Министерството на вътрешните работи събира информация „за незаконно поведение в ущърб на трима български граждани, след като правителството ги е уведомило за това въз основа на уведомление от българското посолство“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай