По-ниска екотакса за нови коли

По-ниска екотакса за нови коли | StandartNews.com

Правителството прие нова наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

Екотаксите за новите автомобили, хибридите и електромобилите, ще бъдат намалени, а за употребяваните коли на възраст над 10 години, таксите ще се увеличат.

"Целта на промените е да се стимулира покупката на нови автомобили", обясни министърът на околната среда Ивелина Василева след заседанието на кабинета.

Според приетите изменения в наредбата за продуктовите такси за новите автомобили екотаксата се намалява с 5 процента или 8 лева, а за най-старите коли таксата скача с 3 процента, което отново се равнява на 8 лева. Най-големият стимул е насочен към желаещите да си купят електромобил - за тях еднократната продуктова такса пада с 30 процента и става 102 лева.

"В България има регистрирани около 3,9 млн. коли. Голям процент от тях са на възраст над 10 години, като средната възраст е около 16 години. Това, което ние имаме като политика, е изцяло съобразено със стандарта на живот и с икономическите условия в страната. Промените, които предлагаме, са изражение на политиката за преминаване към по-нови превозни средства, но не генерират сериозни тежести за хората, които не могат да си позволят", коментира още министър Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай