Получаваш БГ гражданство, ако вложиш един милион лева

Получаваш БГ гражданство, ако вложиш един милион лева | StandartNews.com

София. Чужденците у нас отново ще могат да бъдат постоянно пребиващи, ако са вложили 1 000 000 лв. в банка. Те трябва да имат договор с доверително управление, чийто срок да е не по-малък от 5 години. Това решиха депутатите днес, които приеха на второ четене промени в Закона за чужденците, внесени от парламентарната група на БСП.

С измененията ще има по-благоприятни условията за инвеститорите, които са вложили над 2 млн. лева.

Промените ще легализират инвестиции с неясен произход, а чужденците ще получават както статут на постоянно пребиваващи, така и съответно гражданство. Това съмнение изразиха от ГЕРБ.
"Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване", каза Делян Добрев от ГЕРБ по време на дискусията.

„Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от 5 години, отговориха от БСП. Сега можеш да купиш недвижим имот, да получиш статут на постоянно пребиваващ, на другия ден да го продадеш, но да запазиш правото си, затова предвиждаме изискване поне 5 години да се поддържа инвестицията", каза за „Дневник" Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай