Получаваме 7,5 млрд. евро за селско стопанство до 2020 г.

Регистрираните земеделски производители у нас са 67 614, а земеделските стопанства са 370 222

Получаваме 7,5 млрд. евро за селско стопанство до 2020 г. | StandartNews.com

София. През следващия програмен период България ще получи 7,5 млрд. евро за селско стопанство. Това съобщи евродепутатът Ивайло Калфин на конференция „Новата Обща селскостопанска политика на ЕС 2014-2020г." Парите за сектора ще се увеличат с около 2 млрд. евро спрямо предходния програмен период за сметка на средствата по Програмата за развитие на селските региони, които ще намалеят с около 1,5 млрд. евро, обясни още той.

Субсидиите ще бъдат изравнени с тези на другите държави от ЕС, допълни вицепремиерът Зинаида Златанова и уточни, че младите фермери и малките производства ще бъдат по-добре подпомогнати. Субсидиите за големите земеделски стопанства ще намалеят, каза още тя.

„Пакетите са договорени през февруари 2013 г. в Европейския парламент. Идната седмица предстои най-тежкият дебат за селскостопанската политика", допълни Ивайло Калфин и отправи предложение за създаването на група на високо равнище, която да започне дебат за сформирането на бюджета на ЕС. В момента 80% от средствата са вноски от държавите членове, изтъкна той.

"След гласуването на бюджета до 2020 г. следва да бъдат гласувани и отделните политики на ЕС. Благодарение на Лисабонския договор, ЕП е имал засилени правомощия при изготвянето на бюджета и институцията се е възползвала от това си право", каза още Калфин.

Преразглеждане на бюджета през 2016 г. е постигнала Бюджетната комисия. 960 млрд. евро са средствата в него до момента, като 906 млрд. евро от тях ще отидат за директни плащания, стана ясно на конференцията.

Има промени в селкостопанската програма, за следващия период ЕС ще отдели с 4% по-малко средства по нея, което е 379,179 млрд. евро. Ще има 40% базово плащане на площ, 30% допълнително зелено плащане към базовата субсидия, както и до 13% за подпомагане, обвързано с производството, уточниха на „Новата Обща селскостопанска политика на ЕС 2014-2020г."

Ще бъде създаден и резерв, в който ще се задържат част от средствата, които да се ползват за изплащане на компенсации при ситуации, в които производителите претърпят поражения от суша и наводнения. Ако няма такива критични моменти, заделените суми ще бъдат изплащани през следващата година.

Регистрираните земеделски производители в страната са 67 614, а земеделските стопанства са 370 222. В ЕС има 12 млн. земеделски стопанства, които осигуряват 6% от БВП на съюза.

През новия програмен период фондовете ще работят заедно, каза евродепутатът Филиз Хюсменова, зам.-председател на комисията по регионално развитие. Тя обясни, че според новите правила всяка държава ще трябва да изготвя национална програма или пакет за развитието на селските региони. Страната трябва да включи повече общини в програмата за развитие на селските региони, изтъкна тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай