Политолози: Конфликтът Радев-Борисов ще ескалира

Нито президентът ще се откаже от мандата си, нито премиерът ще хвърли оставка

Политолози: Конфликтът Радев-Борисов ще ескалира | StandartNews.com

Президентът Румен Радев обяви вчера, че сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов. премиерът отговори по подходящ начин, като декларира, че Радев не може да сваля нещо, което и без това не е имал, както и, че доверие дава народът чрез избори, а не държавният глава.

Пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев и политическият анализатор Слави Василев коментираха как и защо студената война между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 се превръща в горещ конфликт между двама генерали.

Ганев напомни, че подобно нещо не се случва за първи път в демократичната история на България и припомни как Росен Плевнелиев е свалил доверието си от правителството на Пламен Орешарски.

„Въпросът е как ще работят двете институции. Те имат споделени правомощия и би било безотговорно да не се държи комуникация между основните институции“, каза той.

Според политическия анализатор Слави Василев всичко е тръгнало заради разпространените СРС-та и от там студената война се е превърнала в гореща, защото Радев смята, че цялата страна е срещу него.

Василев обяви, че все пак е важно на върха на държавата да има различен синхрон, а не да си другаруват по цял ден, както е било преди. Ганев обясни обаче, че според него, диалогът между Радев и Борисов наистина не трябва да престава.

На въпрос как ще се отпуши това напрежение, Василев заяви, че напрежение има и то ще продължи да се покачва – нито президентът ще се откаже от мандата си, нито премиерът ще хвърли оставка.

Относно това кой ще бъде първият българин, който ще получи забрана за влизане в САЩ заради корупция, Димитър Ганев каза, че няма представа и напомни, че единствено е ясно, че е длъжностно лице. Според Слави Василев ако то е от управляващите, напрежението още повече, че ще се покачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай