Политолог: Радев е опозиция, а не коректив

Посланието на държавния глава не е нищо ново, а по-скоро е затвърждаване на политическата линия, която президентът следва вече половин година горе-долу, казва политологът Анастас Стефанов...

Политолог: Радев е опозиция, а не коректив | StandartNews.com

Посланието на държавния глава не е нищо ново, а по-скоро е затвърждаване на политическата линия, която президентът следва вече половин година горе-долу. Думата „радикална промяна“ не излиза за първи път в негови обръщения. Очевидно Радев вижда в това възможност да продължава да бъде един допълнителен нов субект, който да се позиционира в битката между ГЕРБ и БСП, която тече непрекъснато. Това каза в интервю за  БНР политологът Анастас Стефанов от изследователския център „Тренд“ в коментар за пресконференцията на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по повод две години от техния мандат.

Това е по-скоро политическа заявка, че на публично равнище ще продължи да опитва да играе централна роля в навечерието на европейските и местни избори, коментира той. Изказването на президента по отношение на подкрепата на нов политически проект, според анализатора е „игра на ръба“:

„Не е първият президент, който се е заигравал с тази тема. Разбира се, трябва да се внимава с това нещо, тъй като президентът има вменени в Конституцията функции, с които трябва да се занимава, и това не са политически проекти.

В последната половин година със сигурност виждаме, вече ясно изразено, че президентът по-скоро трайно ще се позиционира като опозиция на сегашното управление, а не толкова като институционален коректив. Дори виждате, че по-скоро президентът говори, че е последната линия, която възпира правителството, а не БСП. Реално той дори иззема функции на основната опозиционна политическа сила“.

Според анализатора, при БСП често виждаме опозиционност но "по-острите критики чуваме от „Дондуков – 2“.

„По някакъв начин очевидно е линия, която ще се ескортира от институцията - ще продължи да се приравняват големи системни проблеми на това управление, тоест, че това конкретно управление носи греховете, едва ли не, на проблеми, които са натрупвани с десетилетия. Това беше започнато още от септември миналата година“, каза анализаторът за предаването "Хоризонт до обед".

От изказването личи, че държавният глава „продължава да се държи като новият - едва ли не, че ще се бори срещу статуквото. В крайна сметка, той лека-полека започна да става част от политическия пейзаж. Струва ми се, че много скоро ще трябва да премине към някаква по-съществена конкретика, за да се позиционира, защото в един момент чистата критика няма да е достатъчна“, допълни той.

Радев остро критикува изпълнителната власт за процедурите за избор на нови изтребители, но и за начина на разпределение на бюджетния излишък без поръчки и законодателен контрол. Според Стефанов, с изказването „по-скоро се вменява едва ли не, че всичко е отрицателно. Малко или много се подсказва, че трябва някакъв друг независим орган, който да контролира. Малко също насочва, че президентът трябва да се засили като институция – поредния държавен глава, който се заиграва със своите правомощия и желае по-широки“.

Скоро ще станем и свидетели на указа, с който ще бъде назначен Съветът за стратегическо развитие на България, убеден е изследователят.

„Ключовото нещо, което той произнесе, струва ми се, че трябват почтени хора, за да управляваш и затова ще учреди този съвет. Ако правилно съм чул цитата, това е заявка, по принцип, за власт“.

Относно изтъкнатата от Радев необходимост от промени в изборното законодателство, Стефанов коментира:

„Това също е продължение на линията, която казва, че едва ли не се гарантират честни и свободни избори, а пък самият той дойде с такива. Това е малко дихотомия – в крайна сметка подлагаш на съмнение самия свой избор“, който се случи преди две години. В крайна сметка тогава управляваше подобна формула, отново с основна политическа сила ГЕРБ“.

Коментарът на държавния глава по темата за изтребителите, според Стефанов е знак, че макар процедурата да върви към финализиране, президентът ще продължи да отстоява своята позиция.

„Все пак вметна отново, че е лошо че европейският участник е изключен. Вижда се линията, че президентът Радев не е доволен от решението на правителство“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай