Политолог посочи изход от политическата криза

Говори Христо Пангучов

Политолог посочи изход от политическата криза | StandartNews.com

Политолог посочи възможен начин да се излезе от политическата криза.

Според Христо Пангучов по време на предизборната кампания не е имало нещо, което фундаментално да промени ситуацията.

"Не смятам, че политическите формации намериха начин да мобилизират повече подкрепа от тази, която измерена в началото на кампанията. Те не направиха и опит, за част от тях е логично - стратегията изглежда, че работеше. Разбира се, има групи, които биха се мобилизирали в последните часове, особено ако бъде изобретена метафора с близки разлики", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пангучов е на мнение, че кампанията е била лишена от политически залог и желанието да се търсят каузи.

"Това ще доведе до ниска избирателна активност. Съмнявам се, че има някой от колегите политолози, който е предположил, че всъщност ще имаме предсрочни парламентарни избори. Нямаше политическо основание. Но ситуацията не се управляваше подходящо, оценките, които бяха направени по онова време, бяха прибързани и повърхностни. Комбинацията от всичко това доведе до логическия си завършек, който е падането на управляващото мнозинство", подчерта политологът.

Христо Пангучов смята, че сме били свидетели на постоянна война между различните участници в управляващото мнозинство: "Много по-малко виждахме опит за разговор, за начертаването на общ път. Необходимо беше да се води истински смилен разговор, първо в управляващото мнозинство и после с българските граждани, които щяха да са най-големия съюзник".

Пангучов добави, че един от изходите на политическата криза е българите да произведат нов тип представителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай