Политолог: Няма избор Борисов или Нинова

БСП не е никаква алтернатива на сегашните управляващи

Политолог: Няма избор Борисов или Нинова | StandartNews.com

Ако се постави дилемата „Борисов или Корнелия Нинова“, изборът на много хора става лесен", заяви в интервю за БНР политологът Димитър Ганев пред, пише Монитор.
"Комуникационният талант на Бойко Борисов никой не го поставя под съмнение. Голяма част от хората чувстват представителство чрез този човек. Не чрез ГЕРБ, а чрез него", смята Ганев.

Сега обаче според политолога няма да има директно дилема "той или той", защото за разлика от 2013 г., когато битката е била ясна: "ГЕРБ или БСП", този път "има много субекти, които имат жизненост в себе си" и допълни, че "твърдият електорат на Борисов не разбира ценностните искания на жълтите павета днес".

"Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса. Това, което предстои, мащабът на кризата ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година, по-голям от Голямата депресия. Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността", коментира Ганев.

Заканата на протестиращите да блокират не кръстовища, а институции според Ганев е "пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест". "Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година – от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново", изтъкна политологът.  "Едни хора всеки ден в 7-8 часа излизат на жълтите павета и се разхождат в някакъв арт пърформанс. Това беше проблемът на протеста през 2013 година. Идеята в момента е да дават някакъв тласък, да правят нещо различно, да изненадват, ако щете, да създават новина около този протест", обясни Ганев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай