Политолог избухна: Това е потресаващо

По пързалката надолу сме, заяви Първан Симеонов

Политолог избухна: Това е потресаващо | StandartNews.com

Шанс за третия мандат има, но ми се струва, че е изключително малък. Много сложно ми се струва. Всичко е надолу. По пързалката надолу сме. Нещата се случват като по учебник. Системните партии се разпадат, несистемните вървят нагоре, а някъде дълбоко може би има желание за еднолично управление. Всичко се срива. Зада се оправи, трябва да има нови играчи. 

Това коментира пред БНТ Първан Симеонов, политолог от "Галъп". 

Водеща партия не може да управлява, тя дори не иска да реализира мандата. Борисов дърпа ротативката отново, барем се паднат там някакви по-добри комбинации от числа. А отдолу другите партии почват предизборна кампания. Това е потресаващо. Това са уроци, които не са научени и аз не знам какво трябва още да се случи, за да се научат. Сега беше момента за някакво смирение, но очевидно не се случва, коментира той.

Костадин Костадинов със сигурност иска да направи кабинет и да управлява. Ако се окаже, че партиите не само не могат, но и не искат да управляват, значи нещата са наистина много зле и тогава няма какво да се сърдим, ако народа предпочете някакви по-еднолични форми на управление или да повярва на някакви сладки приказки за изборна промяна,  коментира той.

Проблемът не е във формата, а в съдържанието. Иначе системата нищо не може да ти гарантира. Доказано е, че като пиптнем нещо, в нашата линееща страна по-добре не го пипай, защото ще стане само по-лошо. Ние правителство не можем да сформираме, какво да говорим да пипаме Конституцията, посочи той. 

В България повърхностно се мисли за политика и повърхностно се прави политика, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай