Политолог допуска промени до топ ниво в кабинета

Да не се подарява управленска власт на президента Румен Радев и хората около него, искат основната част от протестиращите

Политолог допуска промени до топ ниво в кабинета | StandartNews.com

Не е ясна оставката на правителството, а по-скоро е налице идеята за сериозни персонални промени до най-високо ниво, заяви пред БНР политическият анализатор Георги Харизанов.

"Оставката на главния прокурор обаче не зависи от гражданското общество. Принципът за разделение на властите продължава да важи с пълна сила. Какво би могъл да направи премиерът Бойко Борисов с главния прокурор Иван Гешев, ако не одобрява неговите действия“, попита Харизанов, който е от Института за дясна политика.

Според него основна цел, която се споделя и от много хора на площада, е да не се подарява управленска власт на президента Румен Радев и хората около него и „това е легитимна причина законно избраното правителство и непромененото парламентарно мнозинство да продължат своя мандат“.

Анализаторът изрази недоумение защо за министъра на вътрешните работи Младен Маринов и за министъра на финансите Владислав Горанов се правят внушения за обвързаности с ДПС.

„Маринов развива своята кариера от над 25 години. Горанов като експерт по финансите присъстваше до Борисов при първия му кандидатпремиерски дебат още 2009 година. Не знам откъде се роди тезата, че те са хора на ДПС. Караниколов е квота на „Атака“, така че, дали има роля ДПС при определянето му на поста, трябва да попитате г-н Сидеров“, каза още той.

Харизанов подчерта, че през годините партия ГЕРБ не е успяла да осъществи диалог и взаимодействие с това гражданско общество, съставено от 25-30-годишни хора.

„Те не се интересуват от комунистическото наследство, те искат да живеят добре сега, защото виждат как живеят връстниците им в чужбина. Между ГЕРБ и тези хора има тежък комуникационен проблем и те насочват недоволството си изцяло към ГЕРБ, защото никой друг не ги е управлявал от момента, в който са започнали да се интересуват от общество и политика“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай