Политици на инат

Властта се вторачи във ВНС, Радев - в оставките, опозицията във въстанията

Политици на инат | StandartNews.com
  • В очакване на Великите сили на дневен ред са други Велики дела
  • Властта се вторачи във ВНС, Радев - в оставките, опозицията във въстанията

Няма нищо величеството в живота ни. Караме я ден за ден между статистиката за броя на заразените, безработните и протестиращите. Сутрин най-интересна ни е прогнозата за времето, а вечер - състоянието на "Фермата".
Дори Цвети Пиронкова да беше победила Серена Уилямс, щяхме да го приемем като фалшива новина. Защото щеше да разбие образа, който усърдно си ваем пред света - че сме най-бедните, най-корумпираните и най-нещастните. Злощастните вечни лузъри, които само Великите сили могат да извадят от пропастта.
За съжаление и на феновете на Борисов, и на враговете му, помощта отвън не идва и не идва. Америка влезе в кампанията за избори, Русия се завъртя в спиралата между Навални и Лукашенко. Европа си има своите големи проблеми.
В отсъствието на Великите сили, родните политици наблягат на други велики дела, които трябва да спасят положението.

Управляващите са забили поглед

във Великото народно събрание и при всеки въпрос, който няма отношение към него, демонстрират явна досада и пренебрежение. Опозицията пък се е вторачила във Великите въстания, които по честота бият рекорд за всички времена от създаването на държавата ни.
Първото ще остане запомнено като великото безчинство с павета и бомби по полицаите, второто - с великия му инат.
Ако някой от протестиращите е забравил, че в историята нищо не се повтаря без да е фарс, то бързо си го е припомнил този четвъртък. Още в 9 ч. сутринта стана ясно, че полицията няма да си играе на кегли. КПП-а и сериозни проверки отнеха оръжията на провокаторите преди да стигнат стълбите на парламента. Униформените разкриха и складираните камъни, и бутилките със запалителна течност, и ножовете.
Шестима се оказаха в ареста преди пладне. А един фотограф - Виктор Димчев, по снимките с висока резолюция и методите за броене на масовки изчисли 1200 души на площада.
Всъщност, всичко в последните 7 меджувеликовъстанически дни бе напук и на инат.
В упорството си да се държат така, сякаш нищо особено не се случва, управляващите отдавна задминаха кабинета Орешарски. Във видимото отсъствие на Борисов, Тома Биков и Цвета Караянчева са ударния отряд, който трябва да покаже на всички, че колкото и другите да мислят за политическа промяна и икономическа криза, техният дневен ред е изпълнен с къртовска работа по предложенията за нова конституция. А

оставките и в кабинета, и в ГЕРБ са ежедневие, но поединично

Данаил Кирилов, който така и не се отказа от ината си да пише взривоопасни постове във Фейсбук, освободи креслото на правосъдния министър, после спаси Калин Вельов от изпадане от парламента, а накрая тихомълком се отправи в неизвестна житейска посока. Бившата гордост на ГЕРБ в Благоевград - Атанас Камбитов, който пък на инат се яви миналата година на изборите и ги загуби, подаде задочно молбата си за напускане от партията на Борисов, за да влезе в тази на Цветанов.
Заети със спасяването на държавата, депутатите отърваха дори собствения си кворум. А министрите сътвориха чутовния гаф с концесиите на Марешки. Той пък на пук на всичко се опита да убеди света, че най-нормалното нещо е да слагаш подписа си тук и там, без да четеш за какво. Особено, ако става въпрос за конституция.
Време за промяна, пусна нова кукичка Борисов. И докато Радев, БСП и умните и красиви протестъри изчисляваха колко минути по-късно ще хвърли оставка, той през зъби им каза: Мафията иска да свали правителството, няма да си ходя. На площада не е мафията, а народът, който иска да си върне държавата, отговори Радев. И допълни, че с упорството си властта само задълбочава кризата.
Ако целта му е била да си мери с тях инатлъка, мина ги. Дори в деня на Съединението, което свързаме с триумф на държавността от славното минало, той

не успя да потисне омразата си

Доказателство бе отровения 6 септември, когато Отровното трио освирка венците от властта на тържествената церемония в Пловдив и скандира "Мутри, вън!" по всеки различен оратор от Радев. За президента, разбира се, имаше ура. А той даде благословията си, отивайки да се ръкува с демонстрантите. Със същата лукава усмивка, с която си спретна партиен митинг в своя чест в Деня на Левски.
Неуморни в упорството си да трупат рейтинг, умните и красивите пък се хванаха за гушите. Първо, хората на Христо Иванов обвиниха Отровното трио за ексцесиите и избягаха от тях. После заедно с щурмовия отряд на протестите - БОЕЦ, отказаха да подпишат декларация на Бабикян и ко., в която се зове да няма кръв и произвол. В политическата опозиционна мъгла изпъкват само силуети, които се боричкат за нова власт. И позабравени имена на мераклии за премиери.
Инатът на социолозите е по-малко виден от този на политиците - броят равен резултат между ГЕРБ и БСП, ако изборите са днес. И дават трето място на Слави в бъдещ парламент, нищо че той упорито отсъства от политическата сцена.
Живописен е и инатът на Нинова да се преизбере сама. Трима от претендентите за лидерския пост в БСП демонстративно напуснаха партийната битка, обвинявайки я в опити за манипулация на вота. Избирателните списъци са пълен хаос, бюлетините ще се разнасят в картонени кутии, обявиха Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. И излязоха от състезанието. Малко преди това висшият социалист Чавдар Георгиев, който е член на Централната комисия за провеждане на избора за председател, хвърли оставка, възмутен от възможните технологии за манипулация на прекия избор за шеф на БСП. Така в събота

Нинова ще се срещне пред урните с кошмара си

- Кирил Добрев. Социалисти прогнозират, че най-голям шамар за лидерката ще е ако във вота участват по-малко от половината членове на БСП. Това ще бъде знак за отношението към нея в собствената й партия. А изборът за лидер ще се реши на конгреса на 26 октомври.
Какво означаваше да обичаш на инат по време на социализма, знаеше безсмъртният Велко Кънев, бащата на момчето, което в едноименния филм си призна, че "другарят Стефанов пее фалшиво".
Какво означава да мразиш на инат по време на демокрация разбра по-добре от всички друга голяма българка - Райна Кабаиванска. Дойде, за да зарадва Пловдив, а си тръгна, разочарована от цяла България. Защото за Европа тя си остава певицата с най-ангелския глас на Балканите, а за новоизлюпен нашенски евродепутат тя е второкласна актриса, "с поддържаща роля в сапунката на Борисов".
Докато опозиция са ни такива като Иво Христов, държавата ще е на Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай