Политолог каза защо Стефан Янев е бита карта

Раздялата с него е явно неизбежна

Политолог каза защо Стефан Янев е бита карта | StandartNews.com

"Раздялата със Стефан Янев е неизбежна, защото явно има напрежение между премиера и министъра на отбраната. В интерес на работата на правителството трябва да има нов министър на отбраната.

Стефан Янев свърши много работа в преходен период, когато започна разграждане на порочния модел на старото управление. Видя се, че прехвърчат искри още в началото и очевидно сега напрежението е ескалирало". 

Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател във ВТУ. 

"Когато трябва да вземеш ясна позиция, това става първо вербално. Езикът формира представи, мотивира към действия. Да кажеш на война суховато, че е операция, може би е оправдано от гледна точка на военнотехническата терминология, но не и от гледна точка на поемане на политическа отговорност". 

В предаването "12+3" доц. Инджов допълни: 

"България ще бъде проактивна като член на НАТО. Може би ще има повече представители на чуждестранни армии в рамките на НАТО, които да присъстват в България. Това е напълно възможно.

 България няма да се превърне в антируски ястреб в НАТО, макар че ще се следва сегашната линия, заявена от Кирил Петков, за много по-ясно артикулиране на българската позиция в НАТО спрямо агресията в Украйна". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай