Покупките за армията отворили отношенията със САЩ

Отворена е нова възможност за по-близки отношения, смята вицепремиерът Каракачанов

Покупките за армията отворили отношенията със САЩ | StandartNews.com

Срещата ни в САЩ с президента Доналд Тръмп отваря доста сериозно отношенията в енергетиката, темата сигурност, отбраната и т.н. Едно от нещата, които трябва да кажем, че работата на България по отношение на модернизацията на своите въоръжени сили, беше високо оценена. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БНТ.

"Нашата страна е от държавите в ЕС, които успешно изпълняват решенията от Уелс 2014 г., за да стигнем до 2,4% БВП за отбрана. 30 години разходите в България за отбрана бяха съкращавани. Тази година са повече и ако прибавим разходите, които бяха направени през 2019 г., за 8-те изтребителя - разходите са скочили от 3,9% БВП", добави той.

"Отношенията между България-САЩ, оценката на Тръмп и администрацията му отварят нова възможност за по-изгодни отношения. Да дадем пример за визите - над 200 хил. българи живеят в САЩ. За пръв път американски президент след разговор и отношението, което получи от Българи, заяви, че ще се работи в тази посока и че разбират вижданията на нашата страна за премахването на визовия режим за българските граждани", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай