Подписахме ключови документи със САЩ

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео

Подписахме ключови документи със САЩ | StandartNews.com

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G)  и на ядрената енергия за граждански цели, съобщиха от МС.

По-рано през деня Борисов се срещна със заместник-държавният секретар по икономическия растеж, енергетика на САЩ Кийт Крак,

Държавният секретар на САЩ Помпео изтъкнал отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство.

Помпео акцентирал също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект.

По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

 „След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заявил от своя страна министър-председателят Борисов.

„С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, заявил министър-председателят.

По отношение на енергетиката Борисов посочил, че към днешна дата вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. „С много бързи темпове успяхме да закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис“, отбелязал Борисов.

Заместник-държавният секретар Кийт Крак изтъкнал задълбочаването на взаимоотношенията на България и САЩ в областта на сигурността на мрежите от пето поколение.

„С това обаче не се изчерпват нашите взаимоотношения. Ние задълбочаваме своето сътрудничество в областта на военното дело, отбраната и енергетиката

. Всички тези теми, по които работим заедно, са важни за България и САЩ и показват задълбочени взаимоотношения между нашите две държави и нашето стратегическо партньорство. България е стратегически партньор на САЩ“, заявил Крак.

Съвместното изявление относно 5G мрежите е продължение на разговорите на най-високо равнище във Вашингтон през ноември 2019 година, когато премиерът Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп.

Следващата стъпка бе направена при провеждането на Стратегически диалог между България и САЩ в началото на настоящата година. Настоящият документ изразява желанието на двете страни да си сътрудничат по въпросите на сигурността на 5G мрежите.

Те се очертават като ключови за икономиките и обществата ни, които стават все по-цифровизирани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай