Подкрепата на РБ за пенсиите под въпрос

Подкрепата на РБ за пенсиите под въпрос | StandartNews.com

Реформаторите оттеглят част от подкрепата си за промените в кодекса за социално осигуряване. Това стана ясно след среща на Радан Кънев със социалният министър Ивайло Калфин, ГЕРБ и финансовият министър Владислав Горанов. На нея лидерът на ДСБ предложи няколко промени в КСО, който ще се гледа от депутатите, те обаче не получиха политическа подкрепа.

Първото ни предложение е правото на избор за осигуряване да важи само за лицата, раждани между 60-та и 70-та година, каза Кънев. Хората, родени след 70-та от РБ искат автоматично да се осигуряват допълнително в универсални фондове. Също така реформаторите настояват правото на окончателен избор откъде да получаваш втора пенсия да става не пет, а една година преди пенсиниране. Последното им предложение е намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсален фондда се намали от 28% на 15.

По нито една от тези точки обаче рерформаторите не са получили подкрепа от Калфин или ГЕРБ. Проблемът с неразбирането бил по-скоро в лицето на Горанов, отколкото на Калфин. Така или иначе реформаторите смятат да преосмислят подкрепата си при гласуването. Със сигурност няма да подкрепим в зала всички текстове от промените в КСО, категроичен беше Кънев. Най-вероятно няма да гласуваме за член 4Б, който е за правото на избор на фонд, както и член 124А, под въпрос е и подкрепата ни за увеличението на осигурителната вноска, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай