Подготвят стратегическия диалог България - САЩ

Посланик Херо Мустафа обсъжда 10-годишния двустранен план за отбрана с Каракачанов

Подготвят стратегическия  диалог България - САЩ | StandartNews.com

Посланик Мустафа присъства днес на работен обяд с представители на американското и българско военно ръководство, за да даде ход на развитието на нашия 10-годишен Двустранен план за отбрана заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната също се присъедини към разговорите и ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България в сряда.

Делегацията постигна съгласие по основните точки на българо-американската Пътна карта 2020-2030 г. и бърз график за нейното изпълнение.

Пътната карта 2020-2030 г. ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на въоръжените сили на Република България. Екипите по прилагане на стратегията изготвят за преглед проект на Пътната карта през април, а военното ръководство има за цел да подпише окончателна версия в София през септември.

 Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай