Плевнелиев в Монголия през май

Плевнелиев в Монголия през май | StandartNews.com

Визити в Румъния, Сърбия и Прага ще направи президентът тази година

Едноседмично посещение в Монголия и Южна Корея планира президентът Росен Плевнелиев тази година. По време на визитата държавният глава ще е придружен и от бизнес делегация.

В Монголия приоритет на двустранните търговски взаимоотношения са проекти в областта на селското стопанство, минното дело и възобновяемите енергийни източници. В Южна Корея акцентът ще е върху IT сектора и инвестициите във ВЕИ. Визитата е предвидена за май. Тя трябваше да стане факт още преди две години, но заради сложната вътрешнополитическа ситуация и сформиране на първия служебен кабинет бе отложена. Основен приоритет за президента ще са външнополитическите отношения в региона, както и възможностите за привличане на чужди инвестиции чрез съвместни проекти, съобщиха от "Дондуков" 2.

Предвидени са визити в Румъния и Сърбия, при които държавният глава ще присъства и на срещи между местния и родния бизнес. Плевнелиев ще присъства и на встъпването в длъжност на новоизбрания хърватски президент, което също е част от политиката му за развитие на връзките между страните в региона.

Сред най-скорошните визити е участието в Прага и Краков в отбелязването на 70 години от Освиенцим и почитане жертвите на Холокоста. При изказването си на срещата в чешката столица Росен Плевнелиев ще припомни и приноса на страната ни и родната църква за спасяване на българските евреи през Втората световна война.

През февруари Плевнелиев ще участва и в конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен. През март пък държавният глава ще бъде удостоен с наградата на провинция Долна Австрия за съхраняване разнообразието и равенството между регионите в обединена Европа. Носители на приза през годините са били личности като Вацлав Хавел и Жан Клод Юнкер.

През юни програмата на държавния глава предвижда и работно посещение в Германия. Там той ще вземе участие в европейската конференция за бъдещето на малките и средни предприятия и семейния бизнес. Събитието е под патронажа на германския канцлер Ангела Меркел, а сред ключовите говорители, освен нея и Плевнелиев, е още и великобританският министър-председател Дейвид Камерън.

Терористичният акт срещу френското сатирично издание "Шарли Ебдо" доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността - наше верую. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Той каза още, че сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма, могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай