Плевнелиев: Приоритет за страните от региона е свързаността

Плевнелиев: Приоритет за страните от региона е свързаността | StandartNews.com

Силистра. Подготовката на нови мостови съоръжения между България и Румъния – при Силистра-Кълъраш, Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Магуреле, както и разширяване на съществуващия мост при Русе-Гюргево - е заложена в плана за действие на Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешно-водния транспорт и свързаността в региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който бе на дискусия в Силистра по общите приоритети на България и Румъния в периода 2014-2020 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се провежда в рамките на Съвета по развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава. В нея участват кметовете на 14 български и румънски дунавски общини, представители на Европейската комисия, на бизнеса и на неправителствения сектор, посланици.

На последната среща на държавните глави от Централна и Източна Европа в Братислава президентите Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску са се договорили да продължат да работят за подготовката и строителството на трети мост на р. Дунав при Силистра и Кълъраш. Един от начините проектът да бъде финансиран след 2014 г., заедно с други общи регионални проекти, е новият инструмент „Свързана Европа" с общ бюджет от близо 30 млрд. евро, от които над 23 млрд. евро са за транспорт., твърди Плевнелиев. По същия механизъм ще бъде финансиран проектът за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на р. Дунав, която е и трасе на Транспортен коридор 7.

„Река Дунав е възможност – тя е част от най-дългия европейски транспортен коридор, който свързва 10 европейски държави и създава огромен потенциал за развитие на речния транспорт, пристанищата, търговията, туризма", каза президентът.
Основен приоритет за страните от региона е свързаността, добави още Росен Плевнелиев и даде пример с изграждането на тунела „Мармарай" под Босфора. Железопътното трасе от турска страна до българската граница трябва да бъде завършено до края на 2016 г. Страната ни трябва да се възползва от тази възможност и да подготви ж.п. и пътните участъци по Трансевропейските транспортни коридори 9 и 10, съответно от Букурещ и Белград до Истанбул, както и по Коридор 4 през София до Атина, обясни държавният глава.

България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции, подчерта Плевнелиев. „Сега е времето да набележим общи приоритети, но е от съществено значение да имаме фокус и да се поучим от грешките на миналото, затова са необходими повече прозрачност, отговорност и отчетност на институциите. Търсим общите приоритети, но те трябва да бъдат легитимни и да не се подготвят от едно министерство и от няколко бюрократи", каза още той.

Президентът изтъкна, че трябват общи усилия за позициониране на региона на Югоизточна Европа по пътя на инвестициите. Той изтъкна, че трябва да продължат реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи и борбата с корупцията, водния сектор и други.

„Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) се свиква по закон и има ясни правила. Българският президент ще уважава правилата, а те казват кои са поканени и кои имат право да присъстват на Консултативния съвет", каза още Росен Плевнелиев по повод искането на Николай Бареков „България без цензура", Реформаторски блок и ВМРО да могат да присъстват на съвета за национална сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай