Плевнелиев опрости 38 000 лв. на длъжници

Най-много са майките, които молят да не връщат детски надбавки

Плевнелиев опрости 38 000 лв. на длъжници | StandartNews.com

София. 38 386 лв. несъбираеми държавни вземания е опростил президентът Росен Плевнелиев от началото на мандата си. По време на първите пет заседания на ресорната комисия са разгледани общо 113 молби, като са уважени 22 от тях. Това обясни за агенция Стандарт Нюз председателят на комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания и съветник по финансовите въпроси на държавния глава Димана Ранкова.

Разгледаните молби са за дългове на обща стойност 304 584 лв., като една трета от сумата са само лихвите по задълженията. Най-много от исканията са от майки, които искат да им бъдат опростени детски надбавки, взети неправомерно. Става въпрос предимно за суми, които са получени, въпреки че децата ходят на детска градина, а в тези случаи обезщетения не се полагат. Друга част от молбите са за невъзможност да бъдат върнати неправомерно получени социални помощи. Единични са случаите, в които длъжници молят да не връщат неправомерно получени пенсии за достигната възраст, трудов стаж или наследствени такива, обясни Ранкова.

Според правилата за работа на комисията има няколко условия, за да бъдат уважени исканията на молителите. Несъбираемите вземания трябва да са към държавата, да са ликвидни към момента и да са правени опити от различните институции за събирането на парите, категорична е Ранкова. Преди да бъдат опростени на длъжниците някакви пари, се правят проверки от всички свързани институции дали молителят не разполага със собствени средства или крупни имоти. Сред жалещите се да не им събират пари имало и случаи, в които даден човек се представя за безработен, а справка в НОИ показва, че е назначен на трудов договор. Други пък искат да им бъдат опростени няколко стотици лева, а в същото време имат няколко собствени апартамента в централни столични райони. В такива случаи комисията не може да уважи молбите на длъжниците, обясни Ранкова.

Комисията взима под внимание още възрастта и здравословното състояние на жалителите, материалното състояние на домакинствата им, както и дали са от регион с трайна безработица. Като тези данни се засичат чрез ресорните институции и по молбите се правят редица проверки. В момента в комисията има постъпили и чакащи ред още 226 преписки, като 105 от тях са от 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай