Плевнелиев: Обществото ни има силен морален заряд дори в най-тежките изпитания

Плевнелиев: Обществото ни има силен морален заряд дори в най-тежките изпитания | StandartNews.com

София. „Вие сте доказателство, че нито един политически режим не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жаждата на българския народ за свобода и човешко достойнство". Така Росен Плевнелиев се обърна към дисиденти и репресирани от комунистическия режим. Държавният глава удостои днес 23-ма души с орден „За гражданска заслуга" - първа степен, за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитие на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България, предадоха от държавната пресслужба.

Носителите на държавните отличия са се противопоставяли на репресивните методи и нарушаването на гражданските права по време на тоталитарния комунистически режим у нас. Дванадесет от тях са удостоени с ордени посмъртно.

„На 10 ноември започва разпадането на един тоталитарен режим, държал в хватката си свободния български дух цели 45 години", заяви президентът Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев отбеляза, че въпреки тоталния контрол на комунистическия режим, много смели наши сънародници са посветили живота си на човешките права и свободи. „Трябва да поздравим днес тези достойни българи и никога да не забравяме онези, които си отидоха, вярвайки в хуманизма, свободата и демокрацията като антипод на тоталитарната държава", заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев отбеляза, че българското гражданско общество има стабилни фундаменти и е символ на силен морален заряд дори в най-тъмните времена и най-тежките изпитания. „Доказателството за това сте Вие!", обърна се президентът към удостоените с ордени и техните близки, които присъстваха в Гербовата зала на „Дондуков" 2. Държавният глава призова историята на свободолюбивите българи, отстоявали правата си по време на комунизма, да не се забравя и да се разказва на младите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай