Плевнелиев: Народът не иска предсрочни избори

Плевнелиев: Народът не иска предсрочни избори | StandartNews.com

Не е добре за България да има предсрочни избори. Не считам, че народът иска това. Разбира се, отговорността е на политическата партия. Така Росен Плевнелиев отговори пред БТВ на въпрос за евентуални предсрочни избори.

Странно е защо този политик не се обади на НСО, ДАНС или МВР, а отиде в чуждо посолство. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на въпрос за цирковете, които разигра Лютви Местан преди Коледа. И не скри, че действията на разжалвания лидер на ДПС са притеснителни.

Президентът не коментира отново дали ще се кандидатира за нов мандат. "Не бях член на ГЕРБ, получих тяхната подкрепа. Гласовете за ГЕРБ бяха 1 милион, а аз получих 1.7 млн. гласа на изборите две в едно за местна власт и държавен глава през 2011 г. "Гледам дългосрочно, работя с всички", заяви Плевнелиев в интервю на Жени Марчева.

Не по-късно от края на юни месец е добре да се излезе с ясна позиция за кандидатирането за президент. "Лично аз ще изляза пред обществото и ще кажа в прав текст защо", заяви той. Според него сега не е времето да заяви дали ще се кандидатира за втори президентски мандат. „Не, защото политическите партии не биха могли да влязат в предизборна битка, но аз не искам това да се случи. Като държавен глава категорично твърдя, че 2016 г. трябва да бъде годината, в която имаме възможност да свършим много смислена работа", смята той. Според него народът очаква не цяла година да правим избори, а смислени действия. „Категорично твърдя, че лятото е времето, в което трябва да се каже кой, кога и как ще се кандидатира", каза още Плевнелиев.
На въпрос би ли се кандидатирал за втори президентски мандат като независим кандидат, ако не бъде подкрепен от ГЕРБ, президентът благодари на ПП ГЕРБ за доброто сътрудничество и подкрепата и допълни, че с действията си е доказал, че е надпартиен президент.
„Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа като държавен глава, да се връщам в политическа партия или да правя друга политическа партия. Това ме прави по различен президент", допълни Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай