Плевнелиев на посещение в Швейцария

Плевнелиев на посещение в Швейцария | StandartNews.com

София. Днес и утре президентът на РБ Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение в Конфедерация Швейцария, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 13 октомври държавният глава ще се срещне в Берн със своя швейцарски колега президента Дидие Буркхалтер. Двамата ще направят преглед на двустранните отношения и ще обсъдят възможностите за последващо разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и на перспективите за реализация на нови инвестиционни проекти от Швейцария в България. Президентите ще обсъдят и опита на Швейцария в дуалното професионално образование, както и възможностите за въвеждането на модела в България.

В Берн държавният глава ще посети Професионалния център, който e най-голямата институция в Швейцария в областта на професионалното образование. В училището се обучават 7000 ученици в над 60 професии от 600 учители и 1000 души квалифициран персонал. Президентът ще проведе среща с представители на швейцарския бизнес и банки, сред които Търговската камара на Швейцария за страните от Централна и Източна Европа, Швейцарската банкова асоциация, Браншовата организация на швейцарската машиностроителна индустрия, електроника и електротехника, Българо-швейцарската търговска камара и други. Държавният глава ще разговаря с почетните консули на България в Швейцария Феликс Фишер (Цюрих), Габриел Бенезра (Женева) и Фабрицио Мион (Лугано).

По-късно през деня в Женева президентът ще се срещне с представители на българската общност в Швейцария.
На 14 октомври президентът ще разговаря с ръководството на ЦЕРН и с българския научен екип в изследователския център. Държавният глава ще разгледа и експерименталната зона на ЦЕРН.

В рамките на визитата си Росен Плевнелиев ще проведе среща с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Държавният глава ще участва и в церемонията, на която на Олимпийския музей в Лозана ще бъде връчена скулптурата „Борба" на Любомир Далчев, дарена от Българския олимпийски комитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай