Плевнелиев към Бокова: Предстои ни трудна битка

Плевнелиев към Бокова: Предстои ни трудна битка | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев разговаря в централата на ООН в Ню Йорк с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на Република България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО.

„Това означава, че сме отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели", коментира президентът Росен Плевнелиев.

Двамата обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН. Същевременно държавният глава определи избора за нов генерален секретар на световната организация като „най-трудната битка, която ни предстои". Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза, посочи държавният глава.

От своя страна, българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата. „За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех", изрази увереност Ирина Бокова.

Плевнелиев: Преди 4 години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика

Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от „голям шлем" към три смислени приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където взе участие в церемонията за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени.

„Устойчивото развитие е смисълът на всяко действие. Днес приоритетите на държавите по света се променят, но България ги промени още преди четири години", посочи държавният глава.

Гордея се, че като представител на България положих подписа си под документ, който очертава бъдещето на планетата до края на XXI век. Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това", коментира президентът. Той определи историческия документ като голяма победа за България и за света.

„С подписите си поехме ангажимент да допринесем за една по-чиста и по-зелена планета, а подписването на Споразумението за климата роди голямата надежда, че политическият елит на планетата може да действа отговорно и да се обедини", каза още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай