Плевнелиев: Хората никога няма да обикнат демокрация, дадена наготово

Много е важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат, казва президентът

Плевнелиев: Хората никога няма да обикнат демокрация, дадена наготово | StandartNews.com

София. "Хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за румънската телевизия DiGi24, озаглавено „ЕС не е „голям брат", който дава просперитет, пари и развитие ", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Изявата на президента е в навечерието на националния празник на Румъния -Деня на обединението.

Развитието и просперитетът не идват безплатно, за тях трябва да се работи усърдно, смята Плевнелиев. „Европейският съюз не е „голям брат", който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности. Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции", подчертава президентът пред телевизията.

„Моят подход като държавен глава е различен – не политизирам прекомерно тези проблеми и не ги крия, а ги посочвам. Ако искате да си решите проблемите, трябва да ги познавате, да имате план и да произвеждате резултати. Ако очаквате, че някой друг ще ви даде пари и просперитет, тогава никога няма да припознаете успехите си – никога няма да обикнете демокрация, която ви е дадена наготово", продължава държавният глава.

Много е важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат, коментира Росен Плевнелиев протестите в България. „Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество – хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си", посочва още той.

„България и Румъния работят заедно и са добри приятели и съседи. Сега сме в много важна фаза на развитие, в която трябва да имаме общи приоритети и проекти – имаме нужда от план, от изпълнение и от резултати за хората", обяснява президентът и изтъква, че България и Румъния имат добро сътрудничество.„Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш", продължава президентът. И уточнява, че реализацията на такива проекти, не трябва да бъде оставена единствено на кметовете от двете страни на Дунав. „Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 километра", подчертава Плевнелиев.

На въпрос има ли „Студена война" между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция, пишат от прессекретариата на държавния глава.

„Истински вярвам, че дългосрочно в основата на отношенията между ЕС и Русия е сътрудничеството от взаимен интерес", казва президентът. Според него обаче, след пет години на криза Европейският съюз трябва да подсили собствените си планове за бъдещето, да покаже своя силен ангажимент и ясен подход спрямо страните от Източното партньорство. „Но също така е необходима и принципна позиция в отношенията с Русия - да, готови сме да си сътрудничим, но без да се подлагаме на натиск, а да работим добре заедно", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава коментира още необходимостта да продължи изпълнението на мерките за подобряване на бизнес средата в България, особено чрез изграждане на електронното правителство, както и енергийната независимост и диверсификацията на енергоизточниците, като една от предпоставките за икономически растеж на страните от целия регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай