Плевнелиев: Не само Димов е виновен

Цяла серия от държавни и общински чиновници носят вината за водната криза в Перник

Плевнелиев: Не само Димов е виновен | StandartNews.com

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че не Нено Димов единствен, а цяла серия от държавни и общински чиновници носят вината за водната криза в Перник и че на всеки от тях трябва да се търси отговорност. Това обясни самият той в интервю за Нова телевизия.

"Не само в този случай виждаме как в администрацията не може да действа превантивно, за да предотврати проблема", добави той и продължи: "В конкретния казус е сложно. Ще съм доволен, ако прокуратурата види точния виновник. Нено Димов не назначава ВиК шефовете. Министърът сам не е виновен. Трябва да се тръгне по веригата".

„Естествено министърът носи своята вина, дотолкова доколкото не е защитил обществения интерес. Трагедията е ясна, хората са без вода, един огромен град и това ще продължи месеци наред. Винаги съм бил против министрите да са удобно извинение за несвършената работа от много други”, заяви Плевнелиев в предаването „Неделята на NOVA”.

„Политическите партии назначават хора на различни нива в държавната администрация. Тук държавната и общинската администрация не са си свършили работа. Тръгваме по цялата верига. Има местно ВиК дружество, което е собственост на ВиК асоциация. Това дружество е предизвикало този сериозен проблем, там вина има със сигурност. Кой определя политиката, кой е получавал всичката тази информация и не е реагирал навреме, за да може да се спре извънредното подаване на вода? От една страна има ВиК, от друга то е собственост на Асоциация. От друга гледна точка пък има поне две министерства, които са там на място. Министерство на икономиката пое някакви функции по ремонтите”, смята още той.

"Прокуратурата действа правилно. Единствено ми се иска да не действа толкова показно, но да има ефективност", коза Росен Плевнелиев.

Президентът коментира и позицията на американската страна, че са против строежа на разклонението на „Турски поток“ през територията на България. „Не би следвало никакво менгеме да се дискутира. България стори с български тръби интерконектори с всички държави. България има амбицията да участва в терминала за втечнен газ в Александруполис. Това са прекрасни новини.“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай