Плевнелиев: Абсолютната власт е в ръцете на Радев

Никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка, каза президентът /2012-2017/

Плевнелиев: Абсолютната власт е в ръцете на Радев | StandartNews.com

"Румен Радев не е демократ, защото наруши Конституцията. Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото. Той е популист, популистите не са демократи".

Това заяви в "Денят започва" президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

"Това правителство сега работи във време на решителни за президента Радев избори, за неговото преизбиране за втори мандат", припомни той. По думите му никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. "Трябва да се търси баланс, а такъв в момента няма. Балансът означава, че държавният глава винаги търси кого и как да сложи на най-висшите позиции, така че да има широко представителство. И левите, и десните - той е президент на всички българи, но не, ние слагаме най-доверения си човек за началник на щаба, за да правим избори, от които зависи моята политическа съдба. Това е президентът Радев. Той е вдигнал високо юмрука, води своите битки", каза още Плевнелиев.

Според него колкото повече е уверен Радев, че ще бъде преизбран, толкова повече ще сбърка в оценката си за ситуацията. "Сега имаме тоталната абсолютна власт в ръцете на Радев. Всичко започва и свършва с него и ние виждаме, можем да си направим сметка дали това е голямата промяна. Мая Манолова е статукво, дълбоко. Как така изведнъж стана ново начало и промяна в българската политика?", попита той.

По думите му обществото иска факти и доказателства, за да може, което е лошо - да го премахнем, а което е добро, да го надградим. И попита дали президент на някоя развита демократична държава сочи предишния и го нарича мафия и мутра с високо вдигнат юмрук. "Аз съм снел доверието си, но никога не съм искал оставката на Орешарски. Нито на Станишев, нито на Местан. Защото президентът е пазител на Конституцията, той е за пример на всички българи и ако той наруши Конституцията, той вече не е демократ", коментира Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай