Плаващо мнозинство в морската столица

Плаващо мнозинство в морската столица | StandartNews.com

Наплив от кандидати за съюзници на ГЕРБ в местния парламент

Знакови лица от избраните общински съветници на път да се откажат

51 избрани общински съветници ще заемат днес местата си в зала "Пленарна" и ще се закълнат, че ще работят само за интересите на варненци. На тържествената сесия, почетен председател на която ще бъде най-възрастният старейшина - 75-годишният пенсиониран учител Ганчо Ганев от листата на НФСБ, ще бъде избран новият общински шеф. А така също клетва ще положи избраният за втори път кмет на Варна Иван Портних.

След местни избори 2015 г. разпределението на политическите сили в Градския парламент е следното. ГЕРБ вкара 22 съветници, реформатори и патриоти - 6, БСП - 5, Атака, Възраждане и Нова сила - 4, коалиция "Живот за Варна" и "Александър Стамболийски" - по 3 , ДПС, СДП и НФСБ - по 2, Отечество и Граждански експертен център - по 1.


Политическите анализатори веднага определиха новия Общински съвет на Варна като шарен, пъстър и фрагментиран. Тръгнаха и хипотези за сформирането на бъдещото мнозинство. Някои веднага предрекоха, че ще е "плаващо" не само защото е край морето, а защото през годините назад то изненадващо бързо и гъвкаво се преструктурираше напук на всякаква политическа и партийна логика за заедност на някои от представителите му. Но не и събрани на "ползу роду".
Лошият имидж на Общинския съвет се дължи на това, че в него има професионални съветници, които са от десетилетия там и зад които няма ясна политическа отговорност и ясна политическа идентификация. Те формират тези подводни, подмолни, задкулисни и всякакви други мнозинства, коментира по време на изборите кметът Иван Портних.
За предстоящия мандат на ГЕРБ трябват само 4 гласа за обикновено мнозинство, които няма да е проблем да се намерят. Засега подкрепата е сигурна, че ще дойде от СДП и ДПС, но и други политически сили са готови да я дадат. Реформаторите и по-точно техният кандидат за кмет Чавдар Трифонов се оттегли от общата жалба за касиране на изборите, която преди това подписа с бившите министри от кабинета "Орешарски", също кандидати за кметове - Данаил Папазов и проф. Анелия Клисарова. Не ми харесва компанията, обясни Трифонов, след като би отбой и дръпна подписа си. А останалите избрани общински съветници край него в един глас обявиха, че няма тежки фрапантни нарушения по време на вота. Ако бъдем поканени, ще бъдем съпричастни, но не очакваме постове, победителят трябва да носи цялата политическа отговорност, декларира съпредседателят на групата на реформаторите Григор Григоров. Градският лидер на БСП Борислав Гуцанов като водач на червената листа влезе в ОбС.Той е бил председател на местния парламент в предходни години, след това прекъсна участието си в него, когато беше избран за народен представител. В групата с него е и известният бизнесмен Антраник Шакариян, шеф на частния превозвач в града "Транстриумф холдинг". Днес ще стане ясно дали ще се закълне председателят на СДС д-р Янко Станев, който влиза в ОбС заедно с брат си от името на СДП. След изборите той даде заявка, че може и да се откаже от мястото си в зала "Пленарна". Под въпрос е и желанието да бъде местен законодател на бившия транспортен министър Данаил Папазов, който беше и кандидат-кмет. Другият от опонентите на Иван Портних Костадин Костадинов отново ще бъде общински съветник заедно с политически колоритните Петър Липчев и Ивайло Бояджиев, които влязоха от коалиция "Варна" - Атака, Възраждане и Нова сила.

Изпадналият от битката чак на седмо място сред кандидатите за кметове, бившият градоначалник Кирил Йорданов, който не вкара нито един представител в ОбС от коалицията, която го издигна, би аларма, че Варна остава без опозиция. "Идеята за власт без опозиция е толкова абсурдна, колкото да построиш кораб без дъно, цитира той Уинстън Чърчил и добави, че този кораб ще потъне дори в спокойни води. Според него всички в ОбС ще бъдат в мнозинството, друг е въпросът кои ще бъдат допуснати в него.

Плаващо мнозинство, кораб без дъно или здрава работа в името на Варна ще покажат общинските съветници, предстои да видим. Може би е знаково, че те спечелиха доверието на хората срещу големия християнски празник, посветен на св. Димитър и съграждането, а полагат клетва срещу 10 ноември - емблема на промяната.

Освен всичко новите в местния парламент имат да решават един болезнен, тежък и вече неотложен въпрос - с грамадата от камъни пред сградата на общината, трупана в памет на Пламен Горанов, който се запали през 2013 г. с искане за оставката на предшествениците им, която те така и не хвърлиха.

Адвокат със здрави нерви ще води старейшините

Няма да има драма днес при избора на председател на ОбС, единствена точка в дневния ред, защото най-убедително спряганото име за поста е това на адвоката Тодор Балабанов, юрист от кантората на евродепутата Емил Радев. Балабанов беше втори в листата на ГЕРБ след Иван Портних. Младият адвокат е завършил специалностите "Право" и "Финанси" във Великотърновския университет, втори мандат е общински съветник, беше председател на групата на ГЕРБ в местния парламент и шеф на най-важната комисия по бюджет .

Тодор Балабанов се прояви на последната скандална сесия на ОбС, когато нахлуха протестиращи. Той успя да успокои духовете и мнозинството гласува за по-нататъшната реализация на проекти за 150 млн.

Преференции изстреляха младоци в ОбС

17 от новоизбраните общински съветници са лица от предходния градски парламент. 11 жени и 40 мъже са избраниците на народа във Варна. Дамите в ГЕРБ са общо 10, в БСП - само една, а всички останали 9 партии и коалиции са с изцяло мъжко представителство. Досегашният зам.-кмет по здравеопазване д-р Лидия Маринова също е предпочела да бъде в местната законодателна власт, научи "Стандарт".

Новият общински съвет започва да се подмладява. ГЕРБ се гордее с най-младия си представител - Борислав Нанков, студент, който навърши 24 години на 4 ноември. Нанков беше на 24-то място в листата, но 250 преференции го изстреляха на челните места. И в листата на ГЕРБ имаше феноменът 40/40 с номера на бюлетина на партията, който вкара в ОбС Иво Славеев Иванов. Последният в листата на 51-во място Николай Малев стана 13-и.

Кирил Георгиев от листата на реформатори и патриоти се зарадва на гласуването 24/24, а 18/18 помогна на Стен Лазаров от коалиция "Живот за Варна".

Връстник на Нанков е арх. Антоан Влаев, от листата на Реформатори и патриоти, който от 8-о място с преференции отиде напред и влезе в ОбС. Младият мъж отрече да е правил кампанията си във Фейсбук, както и това, че е изгонен от партията на Николай Бареков. Сам си тръгнах от "България без цензура", отсече той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай