Пишем каталог от мерки за върховенството на закона

Правната рамка е създадена, вече се очакват ефективни резултати от нейното прилагане

Пишем каталог от мерки за върховенството на закона | StandartNews.com

В България институциите вече работят по изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона, оповестен на 30 септември 2020 г. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на работна среща с посланика на Федерална Република Германия Кристоф Айххорн.

Ахладова бе категорична, че благодарение на сътрудничеството си с ЕК в рамките на механизма през години на неговото функциониране, България е имала възможността приоритетно да работи и да реализира реформи за гарантиране на върховенството на правото. Тя припомни, че страната ни е една от първите държави членки, която подкрепи новия механизъм за обективно оценяване на състоянието на върховенството на закона във всички държави членки.

По думите й в първия доклад за върховенството на закона за България се акцентира на реформата в антикорупционното законодателство, създадените специализирани органи във връзка с неговото прилагане, промените в наказателното законодателство, Закона за съдебната власт и изготвения проект за нова конституция.

„Правната рамка е създадена, вече се очакват ефективни резултати от нейното прилагане. Посоката е ясна“, заяви Ахладова и допълни, че отбелязаните теми от Комисията, по които страната ни трябва да насочи своите действия,  съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството.

На въпрос на посланик Айххорн, дали България готви каталог от мерки за върховенството на закона, по който да работи, министърът на правосъдието посочи, че заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева вече е изпратила писма до всички заинтересовани институции, с което иска изготвяне в оперативен порядък на краткосрочни и дългосрочни мерки във връзка с компетенциите им по препоръките в доклада.

За пример тя даде проведеното вчера заседание на работна група на Висшия съдебен съвет във връзка с промяна на правилата, така че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни възнаграждения на магистрати. Другите набелязани мерки, по които ще се работи, са промени по отношение на регистъра за членствата на магистрати в професионални организации и реорганизиране на правилата за накърняване на независимостта на магистратите.

По време на срещата Ахладова изрази удовлетворение от пълноценното партньорство между страните ни в контекста на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Айххорн и Ахладова се обединиха около позицията, че срещата е израз на желанието активното сътрудничество между двете страни да продължи и занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай