ПФ предложи употреба на оръжие най-вече срещу "циганската престъпност"

ПФ предложи употреба на оръжие най-вече срещу "циганската престъпност" | StandartNews.com

София. На среща с министъра на правосъдието Христо Иванов съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) са предложили въвеждане на мерки срещу битовата престъпност, най-вече "циганската престъпност", като са акцентирали върху възможността гражданите да използват законово притежавано оръжие при самозащита. Коментирани са и промени във връзка с облекчаването на режима по получаване на българско гражданство, който според Патриотите бил затруднен от кабинета "Орешарски".

"Битовата престъпност е характерна за малките населени места, някои райони в големите градове, както и сред по-големи общности от един определен етнос. Знаете, че става въпрос най-вече за циганския етнос", каза на брифинг в парламента Валери Симеонов сред срещата с министъра. Той обърна внимание на факта, че това не е по-специално отношение към този етнос, а е заради спазването на закона.

Две основни мерки са били предложени за справянето с тази престъпност - възможността гражданите да могат да използват законно притежаваните си оръжия при защита на живота си или на имуществото си и властите да разследват престъпления, които засягат кражби на стойност, по-ниска от минималната работна заплата. По думите му в момента полицията изобщо не започвала разследване в такива случаи, а престъпниците продължавали своите "пъклени дейности".

Каракачанов поясни, че не става дума за използване на "ловни пушки, взривни вещества или пускане на ток по ограда".

Предложенията за законодателни промени трябвало да бъдат изготвени от работна комисия към парламента, в която да се включат депутати и представители на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи. Принципното съгласие от страна на министър Иванов е факт, но тепърва щели да се обсъждат детайлите.

Във връзка с промени в Закона за българското гражданство лидерът на ВМРО посочи, че предишното правителство е въвело изискване за нов документ, който няма как да бъде предоставен от претендиращите за българско гражданство жители на Македония и на Западните покрайнини в Сърбия. Според Карачанов този документ изисква доказателства за "възходящ български произход на един от двамата родители". "Такъв документ не се издава от поне сто години в Македония и Сърбия", каза той и допълни, че това водело до абсурдни казуси, при които един член на семейството е получил гражданство по старите правила, а останалите по новите изисквания - не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай