Търсят политически дивиденти от студения резерв

Петкова обясни, че бюджетът за студен резерв възлиза общо на 56 млн. лв.

Търсят политически дивиденти от студения резерв | StandartNews.com

Някои се опитват да изведат политически дивиденти от темата за студения резерв – никакви договори не прекратяваме, те изтичат на 31 юли. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди енергиен резерв да се взима само от държавния ТЕЦ "Марица Изток 2" и то само при нужда.

Енергийният министър обясни, че всяка държава-членка на ЕС е длъжна да има енергиен резерв. Така се подсигурява стабилност и баланс в електроенергийната система на държавата. По думите ѝ нейния ангажимент е да определи коефициента на надеждност на енергийната система, а по предложение електроенергийния оператор се определя размерът на студения резерв. След което се провеждат търгове.

„Цената е регулирана, тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. След провеждането на търговете, при него се явяват различни производители на електрическа енергия. Те трябва да са базови мощности, които да гарантират сигурността на системата, като производителите могат да бъдат както от България, така и от чужбина. Към настоящия момент тези компании са осем“, уточни Петкова.

На въпрос защо държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, който е пред фалит, се отказва да осигурява въпросния студен резерв, Петкова отговори, че това се случило през месец март 2018 г. заради технически проблеми и затова няма как да има нещо общо  с договора за „ТЕЦ Варна“.

Освен това Петкова обясни, че бюджетът за студен резерв възлиза на 56 млн. лв, но това е общата сума за всички, с които са включени договорите.

 Държавата ни работи по въвеждането на Механизма за капацитет, свързан с удължаването на експлоатацията на въглищните електроцентрали, като едно от задълженията по него ще бъде да се спре използването на студен резерв. След това, при нужда, студен резерв ще се произвежда само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

Енергийният министър коментира, че наложените санкции от САЩ върху „Турски поток“ – не засягат „Балкански поток“, защото са спазени всички изисквания. По думите й не се очаква американско вето върху проекта АЕЦ „Белене“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай