Петкова каза защо топлото няма да скочи с 22%

Нищо не разбира експертът предложил такова увеличение, смята министърката

Петкова каза защо топлото няма да скочи с 22% | StandartNews.com

Приказките, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни. Това обяви пред бТВ министър Теменужка Петкова. 

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената на сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова. 

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена. По думите ѝ това е болезнена тема за опозиционните партии.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави ресорният министър. 

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период. Тя добави, че в енергетиката няма хаос. 

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Но да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% - това е меко казано некоректно“, добави Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай