Петкова: Газ през Украйна е добра новина за нас

Тази добра новина беше прогнозирана от премиера Борисов преди известно време, каза енергийният министър

Петкова: Газ през Украйна е добра новина за нас | StandartNews.com

Енергийният Теменужка Петкова определи като добра новина, че Русия ще продължи транзита на газ през Украйна. Тя беше помолена да коментира думи на руския президент Владимир Путин, че страната му иска да запази транзита на газ през Украйна.

Тази добра новина беше прогнозирана от премиера Борисов преди известно време. Много се радвам, че прогнозата на премиера се потвърди днес, коментира министър Петкова пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

Относно бъдещите доставки на газ за българския пазар през "Турски поток", енергийният министър обясни, че от "Булгаргаз" са направили анализ и съответни изчисления, според които при промяна на входната точка на доставка са налице възможности за оптимизиране на разходите, което, по думите й, е изключително добре за българския бизнес и за българските потребители. Тя посочи, че "Булгаргаз" е поискал 2-процентно намаление на цената на природния газ.

Прогнозата на "Булгаргаз" е, че при смяна на входната точка на доставка ние ще реализираме много по-добри финансови параметри и това е обяснимо, защото румънските колеги увеличиха значително цената на транзита през Румъния, като се мотивират с инвестиции, които са направили в рехабилитация на инфраструктурата, каза Теменужка Петкова. Тя посочи, че транзитният договор няма да спре, ние ще си получаваме приходите от транзит и в същото време ще инвестираме в "Турски поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай