Песен за образование, смяна, цигани и още нещо

Парламентарните групи започнаха новия политически сезон с обещания и закани

Песен за образование, смяна, цигани и още нещо | StandartNews.com

Фактор на стабилност в българската политика и генератор на развитие на България – това обещава да бъде ГЕРБ през новия парламентарен сезон. Заявката бе направена при откриването на пролетната сесия на Народното събрание.

По думите на шефката на парламентарната група на партията Даниела Дариткова през 2020 г. може да се постигне политическо съгласие по дългосрочни приоритети за българското общество. "За да отговорим на предизвикателствата, пред които ще бъде изправена България трябва да проявим воля за единство и водене на диалог между различните политически сили без значение дали са в управлението или в опозиция", допълни още д-р Дариткова.

ГЕРБ ще продължат да утвърждават образованието като основен и дългосрочен приоритет на управлението. Дариткова заяви, че ГЕРБ са наясно, че ниското доверие в партиите като основни субекти на демокрацията я руши. "Надяваме се, че всички политически сили ще подходят отговорно към тези теми. Убедени сме, че дебатът, който предстои трябва да се проведе отвъд спекулациите и взаимните обвинения, а решенията, които ще вземем трябва да се изградят върху основите на обществено и политическо съгласие. Провеждането на изборите и финансирането на политическите партии са фундаментални въпроси за всяка демократична и политическа система. От ГЕРБ се ангажираме да дадем максимални гаранции, че всеки глас на български гражданин има важно значение за развитието на демократичния процес в страната", допълни още д-р Дариткова.

Сесията на парламента започва с правителствена криза - имаме обединяваща идея да сменим това управление, категорична бе лидерката на БСП Корнелия Нинова в декларацията за новия политически сезон.

„Започваме и тази сесия с криза - правителствена. С поредната девета смяна на министър в кабинета. Криза с водоснабдяването. Близо половин млн. българи са на режим на водата - основно човешко благо. 100-хиляден град е изправен пред избора работа и хляб или вода. В десетки други градове от години хората не знаят какво е постоянно течаща чиста вода. Три пъти за 10 години се повишиха цените на водата", допълни Нинова.

По думите й България е превърната в сметище на света. "Международната и българска мафия печели много пари за сметка на здравето на българските граждани", каза още Нинова.

"Смятаме, че промяната за България и за живота на българския народ преминава през промяна на управлението. Обръщам се към другите парламентарни партии, които се определят като опозиционни, към другите, които искат промяна, към граждански сдружени. Всеки има идея за промяна", допълни още Нинова. "Имаме една обединяваща идея - да сменим това управление", каза още лидерката на БСП.

Според Мустафа Карадайъ ДПС смята, че време за предупреждения няма - проблемите трябва да бъдат решени в кратък срок преди да е настъпила парламентарна криза.

„Сериозни и тежки са проблемите, които стоят пред нас за решаване. Нека ясно да го заявим - проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи в началото на този политически сезон са достатъчно сериозни и достатъчно красноречиви, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин", допълни още Карадайъ.

"Основно двете кризи - във водния сектор и в здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени поради отказ от реформи и заради модела на властта - без ясна визия, без ясни приоритети, без ясна програма, с ясни приоритети. Последните 10 години властта се упражнява като решения на конкретни решения на пожар, на принципа на проба-грешка, което закономерно води до криза и така от криза в криза", заяви Карадайъ.

По думите му сегашните кризи за заради 10-годишно управление. Според него липсата на визия не може да се потушава с персонални проблеми. "Политиката на ДПС в този политически сезон отново ще бъде последователна. Ще продължим да работим за консенсус за визия за догонващо развитие на страната", допълни още Карадайъ. Той се обяви срещу популизма и екстремизма и за демокрацията и толерантността.

Приоритет за нас е концепцията за циганските общности, чакаме я и я изискваме от Министерския съвет, обяви съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"За "Обединени патриоти" най-важната тема е общество ли сме, единна нация ли сме или социалната разруха и умишленото окалване и принизяване на институциите вече дава своите отровни плодове и ни превръща в сбор от мразещи се хора. Всички са приковали поглед в Перник, отскоро и народът си има нарочен генерален виновник. Истината е, че виновниците са десетки", допълни още Веселинов.

По думите му същото се случва и в социалната сфера. "Не минава ден без нагло, показно убийство или друго престъпление на маргинали. Правим се, че не забелязваме", каза още Веселинов. По думите чувството на безнаказаност се възпитава още от люлката. "В началото на тази пленарна сесия заявяваме - абсолютен приоритет за нас ще бъдат темите, свързани със социализация на маргинализираните цигански общности. Затова е нужно да се приеме и нова концепция. Чакаме тази концепция и я изискваме от Министерски съвет", подчерта още Веселинов.

Той посочи, че въвеждането на военно обучение в училищата също остава приоритет за парламентарната група, както и противодействието на битовата престъпност. От групата ще искат и промени в Наказателния кодекс.

"Воля" пък направи заявка, че ще продължи да бъде градивна опозиция в 44-о Народно събрание. Народният представител от ПГ на "quot;Воля - Българските родолюбци" Боряна Георгиева декларира, че  партията ще работи да се изработят онези закон, които ще подобрят живота на българските граждани.

"За щастие 44-о Народно събрание също има своята воля. Ние депутатите от групата, която носи това знаково име и през тази сесия ще продължим да отстояваме интереса на всеки български гражданин и да сме непримирими към опитите за прокарване на некачествени и лобистки закони. Винаги сме имали воля да го правим", допълни Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай