Пенс, Зьодер и Медведев идват у нас /ОБЗОР/

Борисов настоя пред Йотингер „Турски поток” да мине през България

Пенс, Зьодер и Медведев идват у нас /ОБЗОР/ | StandartNews.com
Борисов настоя пред Йотингер „Турски поток” да мине през България Издейства в Мюнхен още пари за охрана на границата Ще разговаря с руския премиер за газовия хъб „Балкан”

България е изключителен партньор във всички области и на всички нива. Това е заявил вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс при срещата си в българския премиер Бойко Борисов. Разговорът бе поискан от американска страна.

Майкъл Пенс в България до края на годината

До края на годината Майкъл Пенс ще посети България, съобщи след разговора Борисов пред журналисти в Мюнхен .

ВИЖ ОЩЕ: Вицепрезидентът на САЩ идва до края на годината /ОБНОВЕНА/

"Говорихме си много за международните отношения. За Венецуела, за региона, за успешното ни европредседателство. За F-16 единственото, което си говорихме е, че неговият син е летял на F-35, това ми каза . На тема F-16 ще преговаряме официално, имаме мандат от парламента“, каза още премиерът.

Говорили за Венецуела, не за Русия

"По никакъв начин не сме говорили нито срещу Русия, нито срещу която и да е друга държава. Говорихме за търговските отношения, двойно по-големи са американските инвестиции в България, прекрасно работят всички наши структури. Искаше да изрази уважението си и одобрението за всичко, което нашата страна прави на всички нива. Благодари за работата на специалните ни служби, които работят прекрасно с тях. Поръча на неговия екип, изрично два пъти, до края на годината да дойде в България и заедно да отидем и посетим някои от базите, в които има американски войници“, каза още премиерът.

Двамата специално коментирали световната подкрепата за младия опозиционен лидер на Венецуела Хуан Гуайдо във Венецуела. България също застана зад Гуайдо. Пенс благодарил на българските специални служби за отличното сътрудничество с американските им колеги.

Настоя пред Йотингер „Турски поток” да мине през България

ВИЖ ОЩЕ: Борисов към Йотингер: Искаме да сме амбициозни

Премиерът Борисов обобщи най-важното и от другите срещи, които проведе днес в Мюнхен. С еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер говорихме защо трябва да се случи българският хъб „Балкан“, заяви премиерът. „Това не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса – да мине Турски поток и да стане газов хъб Балкан. Искаме да имаме това, което имаме към момента“, аргументира се Борисов.

Баварският премиер обещал пари за охрана на границата

Той изтъкна огромната подкрепа за България, която е засвидетелствал Маркус Зьодер и добави, че баварският премиер ще посети страната ни през май тази година. Борисов изтъкна, че Зьодер се е съгласил, че България се нуждае от допълнително финансова подкрепа във връзка с охраната на границата. „Имаме огромна подкрепа от Бавария винаги. Май месец началото ще дойде в България, Манфлед Вебер му е разказал за границата и какво правим там", заяви Борисов. И допълни, че баварският му колега е изключително впечатлен и доволен от това как България пази външната граница на ЕС от нелегални мигранти.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: България ще продължи да работим с Европол

Медведев в София на 4-5 март

По отношение на ситуацията в черноморския регион премиерът Борисов заяви, че трябва да се консолидираме, да сме единни в отбранителните си способности, да увеличаваме парите за отбрана и сигурност, но трябва да водим и максимално добър диалог с Русия и Китай. Премиерът Борисов добави, че предстои посещение в България и на руския премиер Дмитрий Медведев.

"Китай е огромна военна сила. На 4-5 март премиерът на Русия ще дойде в България. Мисля, че с нашата прагматична политика - твърдо НАТО и ЕС, газовият хъб "Балкан" и това, което имаме да правим с "Газпром" - нищо не сме направили скрито. В противен случай нашите тръби ще се изпразнят. Ние искаме това, което имаме", продължи премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Медведев идва у нас. Защо?

Борисов: Прекарвам държавата през иглени уши, вие ме питате за вето

Бойко Борисов отговори и на въпроси от вътрешния дневен ред на България. "Толкова работа имам. Прекарвам държавата през иглени уши. Събота е, вкарвам цялата си енергия, за да представя страната ни най-добре.", каза Борисов в отговор на въпрос готови ли са в ГЕРБ за президентско вето върху промените в Изборния кодекс. Държавният глава Румен Радев намекна вчера в Хасково, че ще върне текстовете, което депутатите приеха в четвъртък.

Виждате отношения между САЩ, Европа, Русия, Китай какви са, за да си хабя енергията. Тези, които си нямат работа, могат да си говорят", заключи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай