Пеевски: Прокопиев и Кънев правят елементарни внушения

Пеевски: Прокопиев и Кънев правят елементарни внушения | StandartNews.com

Депутатът Делян Пеевски излезе с позиция в отговор на злонамереното интервю на банкера-беглец Цветан Василев пред "Капитал". В продължение на няколко дни изданията на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев тиражират безумията на новия партньор на господаря им, а колегите им от "Протестна мрежа" ги мултиплицират.

Ето и цялата позиция на Пеевски:

"През последните дни за пореден път станахме свидетели на сценарий за политически натиск и опит за манипулация на обществото, разработен в лабораторията на кръга „Капитал". Този път лаборантите използват нелепите твърдения на избягалия от правосъдието Цветан Василев, добре гарнирани с удобни политически внушения.

Намирам за твърде елементарен опитът на олигарха Иво Прокопиев и на политика с неизяснена ориентация Радан Кънев да ни внушат едва ли не, че Василев казвал някакви фундаментални „истини" за политическия живот и че посочените от него (но твърде избирателно подбрани) политически фигури били оплетени в политическа корупция и нечисти икономически комбинации. Напълно естествено предизборно поведение на хора, които много добре осъзнават, че техният икономическо– политически картел, наречен „Капитал – ДСБ", ще претърпи пълен провал на президентските избори. Но не това ме провокира да говоря, а поредното преднамерено намесване на името ми в този предвидим и зле скалъпен сценарий и то след като публично заявих, че се оттеглям от активна дейност в страната. Отново мантрата „Пеевски" се вкарва в обръщение от хора, които години наред удобно и безметежно съществуват, прикривайки се зад употребата на създадената от тях риторика „Анти – Пеевски".

Кое е новото в „разкритията" на Василев в поредното му нравоучително интервю от Сърбия, според твърденията на Прокопиев и Кънев, заради което „Капитал" и присъдружните му медии - „Медиапул" и „Клуб Z" отново изпаднаха в истерия. Ново няма и този път, няма и нищо конкретно – само познатите обвинения на Василев към почти всички институции в държавата, както и същите нелепи твърдения за начина на функциониране на пирамидата КТБ, представляващи по-скоро самопризнания, отколкото някаква новина. Различни са обаче използваните изразни средства. Сега имаме „клановете на Борисов и Пеевски управлявали държавата ...". Именно новият изказ на Василев възбужда иначе импотентните, но жадно търсещи обществена легитимация, Прокопиев и Кънев.

Да пришиеш отново Борисов за Пеевски - едва ли за лаборантите от „Капитал" има по – желана предизборна тема. И какво от това, че новите им въздушни кули се строят от обвиняем за източването на банка, който изгражда собствената си защитна стратегия на „жертва" на политическата система, което също е несериозно, предвид твърденията на Василев за дългогодишни политически приятелства от всякакъв характер и не едно политическо инженерство. Не би ме изненадало, ако именно новите „изразни средства" в изказа на Василев са предмет на договорка между него и лаборантите от „Капитал". Василев им дава поредната порция празнословни твърдения, но добре гарнирани с политически внушения, които са им крайно необходими предвид изтънялата им предизборна легитимация, а Прокопиев и Кънев му обещават индулгенция срещу обвинението за източването на КТБ при смяна на политическата конфигурация. Или просто казано - брак по сметка. Това припознаване на Василев от Прокопиев и Кънев всъщност никак не е странно, достатъчно е само да проследим внимателно възникването на КТБ и как са се развивали във времето отношенията между бащата на кръга „Капитал" и ДСБ Иван Костов и банкера Цветан Василев.

Колкото до твърденията на Василев за притежавани от мен или моето семейство дялови участия, за скрита собственост, контрабанда, политически зависимости и други подобни искам да заявя, че аз съм проверяван многократно от компетентните органи в страната и в чужбина. Разпитван съм по всеки един сигнал на Василев, на лаборантите от „Капитал" или на техните сателити – „Протестна мрежа" и сайта „Биволь". Не коментирам многобройните данъчни проверки и ревизии, на които бях подложен през последните години. И всичко това при положение, че уж съм бил близък до премиера Борисов и властимащите. Искам да отбележа, че всички проверки са приключили поради липса на данни за каквото и да е престъпление или друго нарушение, включително образуваните прокурорски проверки в Австрия и Лихтенщайн. В контекста на това искам да попитам, дали и Прокопиев е проверяван по същия начин, както съм бил проверяван аз. Или ще се окаже, че той е най – пазеното и недосегаемо лице от българския преход, успяло по време на управлението на Иван Костов и преди да навърши 30 годишна възраст, да натрупа огромно по размер състояние. Достатъчно е само да споменем приватизацията на предприятието „Каолин" (монополист на пазара на каолинова суровина) и на винпром „Дамяница". Следват десетки мегавата соларни паркове и съмнителни сделки с пенсионен фонд „Доверие". Дали и многобройните констатации на Комисията за финансов надзор за извършени от негови фирми нарушения, станали публично известни, също ще потънат без последствия.

В този смисъл, по никакъв начин не ме притесняват несъстоятелните твърдения на Василев, които сега лаборантите от „Капитал" искат удобно да употребят за политически цели. Ако Василев има да казва нещо конкретно и смислено, да го направи, вместо да подхвърля само внушения. Хората, които ме познават знаят, че аз никого не съм излъгал и не съм нарушил дадено обещание. Притежаваната от мен собственост е напълно ясна и многократно проверявана. Дали това може да се каже и за днешните морални ментори на обществото. И за да завърша, най – смешното в теориите на Василев (вероятно това му е вменено за казване от самите лаборанти за повече пикантност) е свързването ми с кръга „Монтерей". През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик.

Делян Пеевски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай