Пазарлъци за постове в "Промяната". Защо Настимир отлита от парламента?

Големи драми в коалицията на Кирил и Асен

Пазарлъци за постове в "Промяната". Защо Настимир отлита от парламента? | StandartNews.com

И „Продължаваме промяната” се пука по шевовете от раздори. Стана ясно причината едно от остриетата на ПП-ДБ Настимир Ананиев и неговата партия „Волт” да отлетят от коалицията. Бившият мандатоносител на ПП няма да е част от новия парламент, защото „Волт” напусна коалицията ПП-ДБ. Както самият Настимир разкри причината е била в „Демократична България”, която поставила като условия махането на Ананиев, за да подпише отново споразумение с „Промяната” на Кирил Петков и Асен Василев.   

Запознати от „Продължаваме промяната“ обаче твърдят, че Настимир Ананиев е бил прогонен по нареждане на Асен Василев и Бойко Рашков и със съгласието на Кирил Петков и Лена Бориславова заради постъпили множество сигнали за участието на депутата в лобистки законопроекти и съмнителна дейност на свързани с него счетоводни фирми.

На 10 април полиция влезе в два офиса в София, свързани с Настимир Ананиев, във връзка с европейска заповед за разследване, издадена от съда в Антверпен, Белгия, срещу организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици и пране на пари, придобити от престъпления. Оказа се, че белгийците са били обслужвани в България от счетоводните дружества на Ананиев, през които според неофициална информация са преминали над 3,5 милиона евро.

Мълви се, че счетоводните дружества са обслужвали и други проблемни клиенти. Заради това от „Продължаваме Промяната“ предпочели да приключат завинаги отношенията си с него, пишат „Уикенд” и crimesbg.com.

През лятото на 2022 г. пък Ананиев в качеството си на депутат от 47-ото Народно събрание и председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента, опита да прокара нов скандален закон за потребителските кредити, който предвиждаше въвеждането на задължително изискване за електронен подпис при всеки сключен договор. Изготвянето на законопроекта от Настимир Ананиев скандализира Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват 12-те най- големи дружества за бързи кредити. Представители на Асоциацията твърдяха, че законотворната инициатива е целяла да принуди всички фирми за бързи кредити в България да сключат договори с дружеството „Евротръст Технолоджис“, ръководено от бизнес дамата Саша Безуханова и нейния син Константин. „Евротръст Технолоджис" е доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги за електронна идентификация и електронен подпис. Основаната през 2015 г. компания е разработила платформа за подписване на документи директно през мобилния телефон, като прибира такси между 2 и 7 лева за всеки верифициран от тях контракт.

На фона на проблемите на Ананиев „Промяната” и Демократична България водят тайни пазарлъци за разпределение на постове в следващото правителство, въпреки че изобщо не е ясно каква парламентарна подкрепа ще получат и дали тя ще им стигне, за да участват изобщо в преговори за кабинет.

Кирил Петков обещал на Атанас Атанасов постове в службите.

Най-голямата драма била с водачите на листи. Кирил Петков и Асен Василев се опитвали да запазят ключовите първи места, гарантиращи влизане в парламента, само за свои хора. И се опитвали да прикоткат Демократична България да стоят на по-задни места срещу постове във властта впоследствие.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай