Павлова представи приоритетните ни пътни проекти в Белград

Павлова представи приоритетните ни пътни проекти в Белград | StandartNews.com

Белград. "Средствата по европейските програми за изграждане на инфраструктурни проекти не са достатъчни, затова България е отворена за публично-частно партньорство. Пътните стратегически проекти за ПЧП са автомагистрала "Черно море" и връзката на България с Румъния при Видин. Планираме изграждането на скоростен път Видин - Ботевград", така представи приоритетните проекти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на ІV-я икономически и търговски форум в Белград, Република Сърбия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Срещата се провежда в рамките на Инициативата за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китайската народна република.

Третият приоритетен проект за ПЧП е връзката между Русе и Велико Търново, посочи Павлова. Стратегически и важен и приоритетен както за България, така и за Сърбия е проектът, минаващ по коридор 10. Това е автомагистрала "София - Калотина", посочи регионалният министър. Като важен проект, който е връзка към три европейски коридора, е проектът за автомагистрала "Рила", обясни Павлова. Пред препълнената зала в конгресния център Сава на Белград тя поясни, че през територията на България минават 5 от десетте европейски коридори, които са пряка и бърза транспортна връзка на Европа с Азия.

Министър Павлова използва повода и благодари на инвеститорите, които са част от китайската делегация за една от най-големите инвестиции в България, стартирана преди три години и завършена през настоящата – тази на територията на Девня цимент. Тя е на стойност около 150 млн. евро. Министърът използва трибуната да покани и други представители на китайския бизнес за съвместни инициативи през следващата година.

Павлова обясни, че новото правителство на България е формирано от преди месец и има за цел да стабилизира политически и икономически страната. Като втора цел министърът определи изграждането на инфраструктура. Тя посочи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е институцията, която дава строителни разрешения, осъществява контрол на строителството, както и планирането на инфраструктурата. МРРБ също е отговорно за изграждането на пътната инфраструктура чрез Агенция "Пътна инфраструктура", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай