Павлова: „Хемус” е наш основен приоритет

Павлова: „Хемус” е наш основен приоритет | StandartNews.com

София. Безспорно АМ „Хемус" е изключително важно пътно направление. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол. „Тази автомагистрала е част от приоритетите не само на МРРБ, но и на основните приоритети на правителство в частта доизграждане на транспортната инфраструктура. За цялостното завършване на АМ „Хемус" остава да бъдат доизградени 255 км в направлението от Ябланица до Белокопитово. Като част от това направление има и текуща реализация на един малък участък – 8 км от автомагистралата в участъка Шумен – Белокопитово", обясни тя, цитирана от "Фокус".

„Надявам се още тази година тези 8 км, заедно с големия пътен възел на Белокопитово, на голямото кръстовище Русе – София да бъдат довършени лятото на тази година. Извън тези дейности това, което бих искала да потвърдя е, че магистралата е наш основен приоритет, въпреки че за нейното изграждане в пълнота нямаме на 100% осигурен финансов ресурс", каза министърът. И уточни, че още на 9 януари тази година е била обявена тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждане на първия етап от тези 255 км, а именно 60 км от участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч.

„Това са два от лотовете, за които имаме проектна готовност и се надявам до лятото на тази година, ако няма обжалявания в рамките на процедурата по обществена поръчка, да изберем изпълнител и да започнем реализацията на първите 60 км. Паралелно с това ще реализираме и довършването на участъка Шумен – Белокопитово", каза още тя.

За оставащото направление от 195 км, които трябва да бъдат изградени, именно в участъка Плевен – Ловеч до Велико Търново са 85 км и от Велико Търново до Белокопитово са още 110 км, нямат осигурено финансиране за реализирането, но продължаваме работата по проектирането, дейностите по ОВОС, парцеларния план, за да могат да предприемат необходимите стъпки за очуждаване на терените по това трасе. „Работим и за осигуряване на необходимото финансиране", увери Павлова.

„Ще имаме готовност и за обявяване на тръжни процедури за оставащите километри при налично финансиране още през лятото на тази година", каза още министър Лиляна Павлова.

Безспорно състоянието на третокласен път "Юговски разклон - Лъки" (ІІІ-861) е изключително тежко, каза още регионалният министър по време на парламентарния контрол. „Към момента като цяло този път не отговаря на изисквания за технически параметри за път 3-ти клас", посочи тя. По думите й,за да бъде въведен в изискванията за третокласен път е необходимо да се направи цялостен технически проект и отчуждаване на горски терени по протежение на пъта, защото е необходимо неговото разширяване.

„Предвиждаме през лятото АПИ да предостави своя окончателен списък на пътищата за ремонт и чакаме да бъде одобрен той, за да бъде готова реализацията. Пътя Стойките-Широка Лъка-Кричим се предвижда да бъде рахабилитиран и е с дължина 71 километра, другият път е Пловдив-Асеновград, което също е важно направление, което трябва и ще бъде ремонтирано. Паралелно с това предвиждаме и два много важни моста да бъдат ремонтирани в Пловдивска област - мостът на Хисаря до ж.п. прелеза, това е съоръжение, което повече от 15 години стои незавършено. Другият мост е този на р. Стряма при Раковски, който беше ремонтиран. Имаме и още един критичен мост при р. Стряма и това е при Маноле и за това ще направим и неговото ремонтиране", коментира още Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай