Патриотите с мерки за защита на длъжниците

Патриотите с мерки за защита на длъжниците | StandartNews.com

София. Депутатите от Патриотичния фронт внесоха предложение за промени в Гражданския процесуален кодекс, като целта им е да се ограничат правата на държавните органи и на монополите при събирането на суми от длъжници. Да отпаднат няколко точки от чл. 417 от ГПК, които в момента позволяват на съда да издава изпълнителен лист, без да призовава длъжника, предлагат от Патриотичния фронт. Идеята е тази възможност да отпадне, когато става въпрос за задължения, наложени с акт на административен орган, или за които се представя само документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките.

"Чрез тази разпоредба монополистите и банките получават право без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителни листове и така сложиха ръка върху имуществото и сметките на стотици хиляди граждани и фирми", обявиха патриотите. Според тях тази процедура не дава на хората възможност да защитят правата си в съдебен процес. На какво правно основание се допуска, че документът или извлечението от счетоводни книги вярно отразява съдържащите се в него факти и обстоятелства, пише в мотивите към законопроекта.

"Да вземем случаите с "Топлофикация": нито една нейна фактура не може да бъде доказана в съда нито по размер, нито по основание. Затова енергийното лоби е наложило такъв текст на чл. 417 в ГПК. Именно по силата на този антидемократичен текст десетки хиляди граждани научават, без да е имало справедливо и публично гледане на делото им в съда, че срещу тях вече има влязла в сила заповед за изпълнение", посочват вносителите от Патриотичния фронт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай